Репресирани: Държавата си играе с нас

Ешреф Кахраман

Ръководството на правозащитната неправителствена организация BAHAD настоява да се възобнови делото срещу виновниците за т.нар.Възродителен процес.Делото е блокирано от неосъществимото изискване на прокуратурата да бъдат разпитани всички 517 репресирани български граждани от турски произход,които са били въдворени в концлагера на остров Белене.В тази връзка зам.-председателят на BAHAD Шукри Сюлейман се срещна със зам.-главния прокурор Валери Първанов.Висшия магистрат отказа да се ангажира със срок за приключване на процеса.Той настоява да се разпитат още 126 репресирани,което е невъзможно защото повечето от тях са покойници.Това се казва в прессъобщение на неправителствената организация до медиите.В документа се казва още:

Властите в Република България си прехвърлят топката.Политиците казват,че делото е от компетенцията на магистратите.Те от своя страна искат законодателни промени за да го приключат е констатацията на BAHAD.

BAHAD ще продължи  усилията си да търси възмездие от виновниците за репресиите по време на тоталитарния режим и чрез частни дела. След решението на Окръжния съд в Кърджали да отхвърли иска за обезщетение в размер на 200 000 лева,предявен от председателя на организацията Ешреф Кахраман към Главна прокуратура и МВР-Кърджали за нанесени неимуществени щети, лидерът на BAHAD ще обжалва пред Апелативния съд в Пловдив. Той смята, че държавата използва процедурни хватки ,влияейки върху съдебната система за отхвърляне на иска. Ешреф Кахраман е твърдо решен да съди Република България в Европейския съд за правата на човека в Страсбург, ако не намери справедливо обезщетение за нанесените му неимуществени вреди по време на т.нар.Възродителен процес.

  Ръководството на BAHAD получи за каузата си подкрепата лично на комисаря по човешките права на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Томас Хамърберг. В неговия доклад за човешките права в България се отбелязва убеденост , че българските власти ще платят обезщетения на всички потърпевши „без оглед на техния етнически произход в съответствие с установените принципи на международното право”. ”В този контекст трябва да се признае това право на всички жертви на Възродителния процес без повече да се отлага”,се казва още в доклада.

  Според позицията на мониторинговия комитет на ПАСЕ оглавяван от Сергий Холовати репресираните по време на т.нар.Възродителен процес български граждани не са политически представляван от никоя партия,затова „авторитетите в България трябва да приемат искането им,което е законно”.

  Именно фактът,че репресираните по време на т.нар.Възродителен процес не са политически представени дава основание на BAHAD да призове за създаването на партия,която в действителност да защитава правата и свободите на всички български граждани. Ние смятаме, че тя трябва да олицетворява етническата толерантност в страната. Според нас Движението за права и свободи не оправда очакванията на хората пострадали от репресиите на тоталитарния режим.,се казва още в прессъобщението.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини