Младите математици от Кърджали пак събраха очите на връстниците си от страната

Ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев” и СОУ „П.Р.Славейков”, град Кърджали се представиха отлично в конкуренцията на ученици от НПМГ и от математически гимназии в страната и завоюваха две първи и две втори места с разработка на свои проекти в областта на математиката на проведения на 16 и 17 февруари в град София национален кръг на Международния конкурс „Математика и проектиране” в рамките на Международния проект MITE (Methodology and Information Technologies in Education – Методика и информационни технологии в образованието) и Националния преглед за млади изследователи „Енергетика, икономика и математическо моделиране”, организиран от МОМН.

Научната част на проекта има за цел разработването на методики и съвременни информационни технологии в образованието изобщо. Партньори по проекта са Институт по математика и информатика при БАН (София, България), Висше училище по застраховане и финанси (София, България), Академия за социално управление (Москва, Русия) и Факултет по педагогическо образование при Московския държавен университет "М. Ломоносов" (Москва, Русия).

Журито с председател професор дпн Сава Гроздев класира деветокласника от СОУ “П. Р. Славейков“ Иван Герганов на първо място в категорията „Математиката като наука” със своя авторска разработка по комбинаторика - „Преброяване върху триъгълна решетка”, с научен ръководител Вълчо Милчев.

Ученици от ГПЧЕ „Христо Ботев” участваха в този международен конкурс с три проекта в две направления: в направлението „Геометрични миниатюри” проектът „Някои видове четириъгълници” – разработен от деветокласниците Мария Иванова Петрова, Диана Миткова Кехайова и Денис Ниязи Шакир бе класиран на първо място. В същото направление на второ място се класира проектът ”Някои забележителни точки в четириъгълник”,  разработен от Юри Милчев Филипов от 10 клас, деветокласничката Фидает Нурай Сами и Цветан Свидовски от осми клас. Достойно второ място в направлението  „Математика и изкуство” зае проектът „Математиката около нас” с автори  Антония Антонова Панайотова и Деница Ясенова Георгиева от девети клас. Всички те са участници в школата по математика в ГПЧЕ „Христо Ботев” с ръководител Мария Митрева.

Всички класирани ученици започнаха подготовката си за международния етап на конкурса, който ще се състои от 1 до 5 май в Москва.  

Нешка Шопова

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини