Догодина в кочините при прасетата климатик, душ и играчки

От 2013 поредното европейско изискване удря нашите производители на месо, обяви министър Мирослав Найденов пред bTV

От началото на 2013 г. в българските кочини задължително трябва да има душове, за да се къпят редовно животните, а и да е климатизирана системата, за да не се потят през лятото и да не мръзнат през зимата; да си имат играчки, за да не скучаят, каза министър Найденов.

Догодина в кочините климатик, душ и играчки

Всички тези странни, за някои, изисквания са описани в Евродирективата за хуманно отношение към животните. Една от целите е да се намали стресът сред животните и да се предотврати канибализмът помежду им. За комфорта на прасетата е необходимо да им се осигурява изкуствено осветление, което да не е по-слабо от 40 лукса, а вечер да се гаси задължително, за да могат прасенцата да се наспят спокойно.

Още от 2005 г. с предишни директиви беше забранено на родните производители да ваксинират животните си срещу чума, да им дават антибиотици, минерали и витамини над определени дози. Новите правила обаче не ще засягат малките стопанства – тези с до 5 прасета. Според някои данни над 120 000 животни вероятно ще трябва да бъдат изклани и те ще са от малките ферми с по 10-15 животни, които незаконно зареждали досега с мръвки местните магазинчета. Цените според министър Найденов нямало да се променят с тази нова мярка, защото според статистиката едва 25% от свинското е родно, всичко останало е внос от Евросъюза, където всички прасета са щастливи.

razkritia.com

Източник: razkritia.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини