Стефан Чанев:Държавата създаде кризата с дървата

-Г-н Чанев,като председател на Сдружението на горските фирми,бихте ли посочили коя е причината за кризата с дървата за огрев?

-На пръв поглед това са тежките климатични условия и падналия сняг.Те затрудняват извозването на отсечената дървесина.Но ако се погледне в дълбочина,както аз мога да направя като професионалист-проблемът е в държавата. Това е неправилния подход към горите и дърводобива.Още през декември 2011 г. година фирмите сме приключили миналогодишните си обекти,а все още не са проведени процедури за новите обекти за новата година. Получава се един мъртъв период от 2-3 месеца, в който ние не работим,не разполагаме с обекти,не разполагаме с дървесина. Ако ние частните фирми бяхме сключили договори, разполагахме с обекти, щяхме да намерим подходящи места за добив ,за да не се стигне до този безпрецедентен дефицит на дървесина. Този дефицит е изкуствен, създаден от държавата. Правителството формира 6 мега горски предприятия, които не могат да се справят с управлението на горите.Те допълнително задълбочиха кризата.Тези предприятия заедно с министерството на земеделието са много далеч от проблемите на търговията с дървесина в България. Поддържайки изкуствен дефицит те се надяват на по-висока цена на дървесината. Стимулирайки големия брой фирми целят по-ниската цена на добива. Стигна се до там фабриките да нямат дървесина да работят, хората да нямат дърва за огрев. Времето и климатичните условия са привидната причина.Истинската причина е антипазарното поведение на държавата , на министър Найденов, на  горските предприятия.

-Говори се, че големият износ за Гърция и за Турция също е предпоставка за тази криза?

-Миналата година имаше повишен интерес на пазара в Гърция и в Турция към нашата дървесина. В това няма нищо лошо. Разполагаме с възможности да задоволим този интерес. Имаме пазар,имаме суровина,продаваме. Това е пазарната икономика. Проблемът е ,че държавата иска да смачка малките фирми. Тя не се интересува от проблемите им. Това е политиката на министър Найденов.

-Твърди се,че в дърводобива са заети около три хиляди фирми. Това не е ли твърде много и не създавали предпоставки за сив сектор?

-Точно така е.Малките фирмички почти всички са в сивия сектор.Колкото една фирма се окрупнява тя все повече изплува на светло-трудови договори,осигуровки. Държавата трябва да повиши изискванията си за да се окрупняват фирмите , да останат по- малко,но работещи в белия сектор на икономиката.

-Една от констатациите е,че през последните години няма обновление на техниката в бранша.Защо?

-Държавата не иска да влезе в режим на дългосрочни договори,да даде перспектива на белите фирми в бранша.Ние работим обект за обект. Ден за ден.Затова никой не може да си позволи да инвестира в техника,в производства. За съжаление работим със старата техника от бившите горски стопанства. Работим на парче.

-Много се коментира предлагането на дървесината като борсова стока. До какво ще доведе това според Вас?

-Дървесината не е суровина,която може да се търгува на борсата.Тя е суровина с местно значение.Тя може да бъде транспортирана в рамките на 50-100 км.Това не може да стане до Германия.Цената се оскъпява от транспорта.В този смисъл няма място на борсата.В петък бе първата сесия с дървесина на Софийската стокова борса. Случило се е това, което никой не е очаквал.Цената на дървесината е паднала надолу. При нашите търгове в горските стопанства цената на дървесината върви само нагоре. Получава се ситуация, която противоречи на философията на горските стопанства, които искат да печелят. Увлечени в усилията си да предоставят дървесина на борсата шестте горски предприятия забравиха да осигурят дърва за огрев на хората.

 Аз във вторник имах търг. На 17 февруари сключих договор ,вземал съм позволително и днес започвам да работя. Утре ще гледам да докарам дървесина. Търся начина. Ако този договор го имах на 25 декември аз щях да започна да работя още от началото на февруари.

-Окрупняването на горските предприятия няма ли да доведе до усложняване на взаимоотношенията с фирмите?

-Несъмнено. Управлението на 44 горски стопанства под шапката на Смолян, както е в нашия случай е изключително тромаво. Повтаряме бившите социалистически Държавни стопански обединения. Това е трудна за управление и контролиране машина. Тези големи предприятия нямат бъдеще. Този опит за реформа бързо ще се провали.

-Смятате ли,че това е пореден неуспешен опит на министър Найденов за реформи?

-Аз намирам,че това е неуспешна политика в сферата на горите.Пред нас се представят фиктивни дори резултати. Целта е да се наложат крупни бизнесинтереси.

-Излиза ,че ще се намърдат комисионери?

-Точно така.Резултатът от първата сесия на стоковата борса е такъв. Намаляването на цената на предлаганата дървесина означава комисиони за брокерите, комисионни за търговците, които ще я предлагат на по-малките фирми.Всичко ще е за сметка на населението.

-Очаквате ли да се качат цените на дървесината за населението?

-\Това, което се случва на борсата предвещава не намаляване а покачване на цените. Очертава се няколко човека в България да държат дървесината.Тяхната цел ще е да наложат високи цени на тази стока. За мен това, което се случва в момента е спекулация.

Въпросите зададе Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини