Кахраман поиска 200 бона от държавата,съдът отхвърли иска

Окръжният съд в Кърджали отхвърли искът на Ешреф Кахраман срещу държавата за 200бона обезщетение заради репресии по време на т.нар.Възродителен процес.Съдия Мария Дановска отсъди,че претенциите на лидерът на изселническата неправителствена организация BAHAD са неоснователни.Решението подлежи на обжалване.

Ще припомним че Ешреф Кахраман заведе дело срещу Министерството на вътрешните работи ,Главна прокуратура и ДАНС за обезщетения съответно от 80 000 лева, 60 000 лева и 60 000 лева.Съдът прекрати производствата и искът бе насочен към Главна прокуратура и МВР-Кърджали.

 В исковата си молба Кахраман твърди, че на 29.12.1984 г. е задържан в дома си от милиционери и отведен в участъка в Момчилград където е разпитван.На 30 .12.1984 г. е отведен в Белене.Ту к му е предявено обвинение, че през месец декември 1984 г. е извършвал непристойни действия грубо нарушаващи обществения ред, проявил е явно неуважение към обществото,оказал е съпротива на орган на властта.Затова е бил задържан под стража.Производството по делото било прекратено на 01.04.1985 г. Ищецът твърди че е прекарал 3 месеца в затвора в Пазарджик, а в Белене останал до 03.12.86 г. След това е принудително заселен в Плевенско

Кахраман посочва пред съда,че му е причинена болка,страдания,тревоги,влошено здравословно състояние и психически статус.

 Съдия Дановска отхвърля твърденията на ищеца за причинени страдания  и неимуществени вреди като недоказани. Тя смята, че той попада в кръга на лицата, имащи право на обезщетение по реда на Закона за политическата и гражданската реабилитация на репресирани лица.. Според нея предявените искове са погасени по давност и са неоснователни. Цитира се документ на НОИ за обезщетение.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Случаен виц

Последни новини