Истинска мафия държи микроязовирите,тя нехае за изправността им

Властите в страната и областта се опитват да прикрият ,че истинска мафия държи микроязовирите с политическите им протекции. В основата е държавната фирма „Земинвест”. Ръководството и кадрите й се набират от политическата сила която е на власт. Тя от своя страна раздава под аренда микроязовири на свои хора. Те пък осигуряват вода за земеделските стопани на цени каквито им се иска.Често хората изнемогват и недоволстват, но няма кой да ги чуе.Арендаторите експлоатират водоемите без да ги е грижа дали представляват опасност за населението или не,алармират жители на община Кърджали.

Такава е ситуацията с язовира при Звиница. Тук са се наместили група управници от община Стамболово. Те колят и те бесят. Селяните им целуват ръце за да имат вода. Тя се пуска обаче тогава когато е изгодно на местните властници, които отглеждат риба във водоема.

Ситуацията е аналогична в повечето язовири на областта.

Законът дава правомощия на областните управители да санкционират арендаторите или общините, които стопанисват язовирите. В повечето случаи обаче се касае за свои хора и губернаторите се задоволяват с предписания. Тези дни в страната и областта се провериха 140 микроязовира, но информация за наказани няма.Гарван гарвано око не вади.

Наред с общините собственици на микроязовирите в областта са и две държавни фирми – „Напоителни системи”, която има 20 микроязовира в региона, и „Земинвест” – с 453. Болшинството са отдадени на арендатори.

Само 15 000 лева е предвидила община Кърджали за ремонти на микроязовири. Парите ще трябва да запълват дупки,в подобни кризисни ситуации като сегашната. За съжаление съществува пълна анархия в документацията каза на брифинг градоначалникът. Някои от микроязовирите са прехвърлени на общините със заповед ,а не с нотариални актове, което поставя под съмнение законността на акта. Ние ще ремонтираме само водоеми, за които имаме нотариални актове, каза градоначалника.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини