Банките печелят 18 лв. в секунда. Преглед на националния печат

„24 часа": Гергов и семейство - най-щедри дарители на БСП

Семейството на бизнесмена Георги Гергов е най-големият дарител на БСП през изминалата 2011 г. Той, съпругата му, синът и баща му са превели в помощ на партийната дейност на социалистите 29 600 лв.

Това сочи справка в публичния регистър на лицата - дарители на БСП. По закон политическите партии са длъжни текущо да публикуват на своите интернет страници всяко дарение. То не може да надхвърля 10 000 лева и задължително трябва да е от частно лице. Фирми нямат право да спонсорират партии.

В декларацията за произход на даренията пловдивският бизнесмен е посочил, че сумите са лични средства от частен бизнес.

 

„24 часа": Само 15 000 лева данък за къпалнята "Мария Луиза", Вълка плащал редовно

15 000 лв. е данъкът сгради на един от най-апетитните имоти в столицата, над който общината загуби контрол преди години - къпалнята "Мария Луиза". Местният налог за обекта в Борисовата градина се плащал редовно, научи "24 часа".

Такса смет пък се изчислявала на контейнер, защото собствениците от "Парк Мария Луиза" АД се възползвали от възможността да ползват преференции, с които да свалят размера на налога, обясниха чиновници. Според данните в ДАКСИ за 2010 г. таксата е в размер на 10 000 лв. Акционерното дружество е собственост на "Юромарк асет мениджмънт" ООД, чийто управител и собственик Николай Проданов има общи фирми с Румен Гайтански - Вълка, "Карплеон" ЕООД, собственост на регистрираната във Вашингтон "Карплеон" ООД, и общинското дружество "Софийски имоти".

 

„Труд": Свършиха парите за ордени

Президентството го е закъсало здраво с ордените, научи "Труд". Докато правителството на ГЕРБ се оплаква, че тройната коалиция му е завещала десетки договори, сключени за милиони левове без финансово покритие, на "Дондуков" 2 тече друга драма с наследството, останало от предишния президент Георги Първанов.

Ревизията, която върви в момента, се натъкнала на списък с около 600 издадени указа за награждаване на хора, които е трябвало да получат своите отличия от Първанов. По една или друга причина това не се е случило. Така около 600 души са оставени в наследство на настоящия държавен глава Росен Плевнелиев.

 

„Труд": ДПС готви вот за бедствията

ДПС не изключва възможността да започне консултации за вот на недоверие към кабинета. Това стана ясно от думите на зам.-шефа на движението Христо Бисеров пред БНР. Повод за искането ще е провалът на политиката на ГЕРБ в сферата на бедствията и авариите.

Бисеров допълни, че преди да се тръгне към разговори за сваляне на кабинета, от ДПС ще инициират създаване на анкетна комисия, която да провери действията при извънредни ситуации от 2009 г. досега.

"Смешно е, след като три години вече управляват, ГЕРБ да се оправдават с Емел Етем (б. р. - министърка по бедствията и авариите при тройната коалиция)", каза още Бисеров, чийто род по бащина линия е от най-пострадалото село Бисер.

 

„Стандарт": Мъжете над 40 първи по борчове

Ако сте жена и спешно търсите съпруг или любовник, избягвайте мъже между 40 и 50 години от София, Варна, Бургас. Това е профилът на типичния българин, затънал в борчове. Изводът не е на съмнителна социологическа агенция, а резултат от анализ на асоциацията на колекторските агенции у нас, които събират борчове. Мъжете, чиято младост е била в началото на прехода, са постигнали преди години висок стандарт. Заредени с оптимизъм са теглили голям кредит наред с ползването на редица други скъпи услуги. В разгара на кризата обаче им става все по-трудно да покриват всички разходи. Закъсалите българи прежалват най-трудно колата. Първо спират плащането по кредитните карти и покупките на лизинг.

Хората от средната класа най-трудно се справят с борчовете си, защото нямат навика да пестят и свиват драстично харчовете.

„Стандарт": Банките печелят 18 лв. в секунда

18,5 лева на секунда са печелили банките у нас през 2011 г., сочат изчисления на "Стандарт" на база данни на БНБ. През 2008 г., която е най-успешната за родните трезори, преди кризата да удари и България, чистата им печалба е била 43,9 лв. в секунда. Заради кризата обаче през 2009 и 2010 година печалбата на банките спада съответно до 24,7 лв. и 19,5 лв. на всяка секунда. Основна заслуга за това имат лошите кредити, който достигнаха до 14,93% към края на декември 2011 г. Значим принос за това имат последните 9 месеца на изминалата година. В този период кредитните експозиции, признати за чиста загуба (необслужвани повече от 180 дни), са нараснали със 17,9% или с малко повече от 1 млрд. лева, сочат данните на БНБ. От тях 575,5 млн. лв. са били лошите фирмени кредити (14% ръст за периода), а останалите 462 млн. лв. са новите лоши заеми за граждани (32,5% ръст). Само загубите от ипотечни кредити скачат с 35,2% между първото и последното тримесечие на 2011 г. В пари това ще рече, че само за девет месеца жилищни заеми за 272,6 млн. лева са били отписани като загуба.

„Монитор": $10 рекет за разбита парола във Фейсбук

Хакери или средно ниво компютърни спецове са започнали рекет в социалните мрежи като „Фейсбук". Извършителите разбиват паролите за влизане в профила, след което започват да искат суми между 10-15 долара, за да ги върнат. Който не плати исканата сума, започват да пишат от негово име и да го излагат и злепоставят пред приятелите му в мрежата, съобщиха експерти пред „Монитор". Още в средата на миналата година е имало подобен случай, но официален сигнал не е бил подаван в сектора за „Компютърни престъпления" в ГДБОП.

„Монитор": Лов на студенти

С примамливи  условия за прием университетите започнаха надпревара за привличане на повече кандидат-студенти в кампанията за 2012 година.

Пловдивският университет вече записва слушатели, които могат да се явят директно на изпит, ако са посетили всички лекции, а оценката от матурата вече важи за 91 на сто от специалностите в Софийския университет. УНСС обяви възможността да се явиш 6 пъти на приемен изпит, а друга новост е, че с четворка от олимпиадата по математика зрелостниците могат да запишат висше в Техническия университет-София.

„Монитор": Отслабваме само с рецепта

иетичните храни, които хората консумират, за да свалят килограми, ще се продават само с рецепта, написана от лекар. Това гласи нов регламент на Европейската комисия, който трябва да влезе в сила до две години. Докладчик по темата е евродепутатката от ГЕРБ Илияна Иванова, която ще представи проектодокумента в Европарламента през април, когато се очаква той да бъде гласуван окончателно.

Новите разпоредби ще наложат контрол върху безразборните диети на момичетата.

„Сега": Кабинетът скри разходите за заплати на чиновниците

Вместо да стават по-прозрачни, публичните разходи на държавата за заплати в централната администрация стават все по-енигматични. За пръв път от постановлението за изпълнение на държавния бюджет не става ясно с какви суми за възнаграждения ще разполагат министерствата, държавните агенции и комисии. Числата са скрити в общ параграф "разходи за персонал", в който влизат и плащаните от държавата осигуровки, както и другите плащания като обезщетения, заплати на нещатен персонал и др. Пак за пръв път разходите за възнаграждения на министерствата отсъстват и от Закона за държавния бюджет. Възможно е това да влоши още повече бюджетната дисциплина, макар финансовото министерство да уверява, че проблем няма.

„Дума": Едва 1/3 от българите чуват сирени за бедствия

Системата за ранно оповестяване при бедствия, която започна да се изгражда през 2008 г. и трябваше да е напълно завършена през 2010 г., в момента обхваща едва 34 на сто от населението, призна вчера Цветан Цветанов. От 2009 г., когато ГЕРБ разтури Министерството на извънредните ситуации, пряко отговорен за политиката на държавата при бедствия и аварии е именно той.

ДУМА припомня, че през лятото на 2009 г. МИС проведе последното национално тестване на системата, в което бяха обхванати 25 области и 232 общини. Вчера Цветанов заяви, че сега "можем да говорим за изградена изцяло на областно ниво в Бургас, София, Русе, Плевен, Пазарджик, Смолян, Кърджали, Пловдив, Варна и Монтана".

 

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини