1 416 440 българи в риск от потоп. Преглед на националния печат

„24 часа"

1 416 440 българи в риск от потоп

1 416 440 българи живеят в зони, където могат да бъдат залети от наводнения. Това е описано в първоначалните планове срещу наводненията, които изработват басейновите дирекции на екоминистерството. Засега са готови единствено статистиките за минали наводнения и модели какви площи, заводи и жилища ще бъдат залети при бъдещи наводнения. 

„24 часа"

Арест, а после свобода срещу 1000 лв. за шефа на "Озеленяване"

Шефът на столичната общинска фирма "Озеленяване" ЕАД Ненко Ненков е бил задържан в петък по обвинение за неизгодна сделка, научи "24 часа" от три независими източника. След като прекарал уикенда в ареста, в понеделник следобед обаче той бил пуснат от съда срещу 1000 лв. гаранция.Ненков бил привикан към края на работния ден в петък на разпит в Главна дирекция "Криминална полиция". След като му повдигнали обвинение, разследващите го приканили да даде обяснение, но Ненков се възползвал от правото си да мълчи. Делото е образувано по сигнал на Столична община, която започна проверки в "Озеленяване" още в края на 2010 г.

 „Труд"

Потоп

Трагедията стана в харманлийските села - Бисер и Иваново, където десетки къщи бяха наводнени. В Южна България реки заляха основни пътища, в четири области беше обявено бедствено положение, граничният пункт с Турция при Капъкуле беше затворен, а съседите предупредени да чакат приливна вълна и при тях, защото поне 6 язовира преляха.

„Труд"

Безработните дължат 17 лв. за здравни вноски

По 16,80 лв. месечно дължат всички, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение от Бюрата по труда, не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване.

От НАП напомнят, че срокът за внасяне на тези вноски е до 10-то число на месеца. Така например здравната вноска за месец януари 2012 г. трябва да се внесе най-късно до 10 февруари 2012 г.

 „Стандарт"

Още дузина язовири бомби

Язовири като бомби хвърлиха в ужас половин България. Първи скъса дига "Иваново". За броени минути триметрова вълна помете харманлийското село Бисер. До късно снощи жертвите бяха седем, а още четирима се издирваха. Цял ден вчера армейски хеликоптери и екипи на "Гражданска защита" спасяваха хора от покривите и високите етажи на потопените къщи. Още поне дузина големи язовири цъкат като бомби преди очакваните днес дъждове в Южна България. Пред скъсване е стената на язовир "Орешец", който също е собственост на община Харманли.

„Стандарт"

US фонд пренарежда картите за "Белене"

Нов играч пренарежда картите по най-големия проект в България от последните десетилетия - АЕЦ "Белене". Последните няколко седмици стана ясно, че Втора атомна вече се е сдобила с така желания голям кандидат-инвеститор. И това не е "Росатом", която вече две години предлага да финансира изцяло строежа срещу дял в централата или под формата на заем. Не е и голяма западноевропейска компания, за която мечтаеше родното правителство. Оказа се, че пари в "Белене" иска да влага американски пенсионен фонд, твърдят експерти, близки до развитието на проекта. Американците, чието име все още се пази в тайна, са готови да извадят милиарди за Втора атомна, показват сметките.

„Монитор"

Януарското парно с 21 на сто по-скъпо

До 21% по-висока сметка за януарско парно трябва да получат абонатите в София в сравнение с декември 2011 г. Това показват сметките на топло-експертите, направени за „Монитор".

Според официалната информация на Централната метеорологична станция в София средната месечна температура на въздуха през този януари е била минус 2,1 градуса. За последния месец на миналата година пък са отчетени средни температури от плюс 1,4 градуса. Или общо януари 2012 година се е оказал с 3,5 градуса по-мразовит. Най-студените дни през януари са били 30-и и 31-и, когато са измерени средноденонощни температури от минус 12-13 градуса.

„Монитор"

Хулиганите на училище в събота

С уроци по шопинг, мода и здравословно хранене школата ще задържат в клас проблемните ученици. Извънкласните дейности ще се провеждат както след редовните занятия, така и в събота, в неделя и през ваканциите. Това съобщи вчера съветникът на образователния министър Александър Александров. „150 хиляди ученици от 1307 училища в страната ще се включат в извънкласни и извънучилищни дейности по проекта „УСПЕХ", финансиран от еврофондовете", отчете просветният министър Сергей Игнатов. Учебните занимания стартират от втория срок и са разпределени в 12 238 групи. Те целят да привлекат интереса на кръшкачите и слабите ученици към учебния процес и да ги задържат в клас. Хлапетата, натрупали отсъствия, както и децата, склонни към агресия, ще формират класове от 6-15 ученици.

„Монитор"

Потоп удари Юга

Истински воден апокалипсис преживя Южна България вчера. Стената на язовир „Иваново" се скъса и потопи харманлийското село Бисер. 3-метрова вълна заля десетки къщи и коли. Петима възрастни от селото загинаха, след като водата ги заля в леглата им. Двама души са завлечени от водите до с. Иваново. Те пътуват с джип, който почва да буксува в тинята. Приливната вълна ги удря и убива на място. В друга кола, отнесена от стихията край с. Бориславци, пътуват Георги Бойчев и съпругата му Недялка. Автомобилът пада в реката и двамата намират смъртта си.

В Хасково и Кърджали още сутринта бе обявено бедствено положение и най-високата степен на опасност код „Червен". МВнР уведоми с нота властите на Гърция и Турция, че язовир „Ивайловград" ще започне да прелива. Премиерът Бойко Борисов спешно замина за бедстващия район. Вътрешният министър Цветан Цветанов пое организацията на спасителната акция и бе изграден национален спасителен щаб. На място бяха изпратени военни хеликоптери и БТР-и, които измъкваха ужасените хора. Повечето от тях се покатерили на таванските помещения, тъй като водата стигала до втория етаж на къщите им.

„Сега"

Пълното безхаберие на властите взе нови 9 жертви

Престъпната небрежност на институциите у нас взе нови жертви. 9 души загубиха живота си във водите на поредния прелял язовир - "Иваново". Водата помете цели села в Хасковско, животът на стотици бе застрашен. Цяла Южна България се оказа под вода от преливащи реки и язовири. Тъй като бедствието се повтаря всяка година, то не бе изненада за институциите. Никой обаче не пое вина - нито за конкретния случай, нито за бездействието при натрупването на проблемите през годините. След установяването на точния брой на жертвите България за пореден път ще бъде в национален траур.

 „Дума"

Полицаи: Кабинетът задълбочава проблемите

С действията си кабинетът задълбочава проблемите на служителите във вътрешното министерство, заявиха вчера от Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР). В сектор "Сигурност" продължават да се осъществяват реформи при пълна липса на социален диалог и съгласуваност със социалните партньори, категорични са от синдиката. Според тях социалният диалог в МВР изчерпва възможностите си, а в резултат на неразумните действия на Симеон Дянков в сектора възниква сериозно напрежение, което спешно трябва да бъде овладяно.

Затова от синдиката настояват за спешна среща с Бойко Борисов. Оттам припомниха, че близо две години след последния проведен разговор опитите за диалог са не само неуспешни, но и без отговор. На 1 февруари синдикатът е отправил официална покана за среща до Бойко Борисов. Поканата ще бъде изпращана всеки ден, докато бъде получен отговор, категорични са от синдикалната организация. По време на срещата полицаите настояват да се обсъдят намеренията на правителството и предложенията на социалните партньори.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини