Соломон Паси: Трябва да се възползваме от просперитета на Турция

Соломон Паси

 -Атлантическият клуб,чийто основател сте, имаше ключова роля за приемането ни в НАТО. Каква е сега новата мисия на организацията?

-С влизането ни в НАТО ролята на Атлантическия клуб не само,че не е намаляла,но се увеличава. До 2004 г.нашата задача бе да направим страната ни член на Алианса, а след тази дата е да направим НАТО нещо по-добро. Това е доста по-сложна задача, но смятам,че на този етап даваме идеи, които водят в тази посока.

-Пристига държавния секретар на САЩ Хилари Клинтън. Визитата се очаква с огромен интерес. Какво очаквате да постигне българската дипломация по време на преговорите?

-Аз в момента не мога да говоря от името на българската дипломация. Мога да изразя личното си мнение.Искам тази визита да бъде елемент на политика, която да доведе до качествено нови и количествено по-големи американски инвестиции у нас.

-Смятате ли ,че в скоро време ще бъде решен въпросът със визите за Америка?

-Истински съжалявам,че въпросът който аз поставих през 2003 г. на тогавашния държавен секретар Колин Поуъл за отпадане на американските визи за българи все още не е решен.Имаше няколко златни възможности, които няколко поредни правителства пропуснаха. Съжалявам, че десет години по късно този въпрос продължава да бъде приоритетен в двустранните отношения,вместо да е отдавна забравен.

-В нашия регион с внимание се следи какво се случва в ислямския сват. Вашата оценка за революциите в него?

-Технологиите като Интернет и социалната мрежа Фейсбук промениха света. Бих казал,че това не е краят на промяната, а нейното начало. Аз много бих се радвал да видя подобни революции, водещи към демокрация в още много други държави и не на последно място в Иран.

-Очаквате ли американска намеса в Иран и свалянето на режима на аетоласите?

-Смятам,че трайното и добро решение за бъдещето на Иран може да го даде иранския народ. Считам,че една иранска или персийска пролет по подобие на арабската, би била трайното и стабилно решение, аплодирано от целия ирански народ.

-Турция бързо напредва както икономически ,така и политически, като се очертава като лидер на ислямския свят. Как гледате на прогнозите на Ердоган,че тя ще влезе в първата десетка на най-развитите страни?

-Турция има невероятен икономически растеж ,а от там и политическо влияние. До преди години Турция играеше много повече ролята на посредник между Запада и ислямския свят. В последно време южната ни съседка все повече приема ролята на лидер на ислямските страни. Тя преговаря от името на ислямския свят. Смятам,че България трябва много отчетливо да си даде сметка за развитието на Турция  и да ориентира своята икономическа политика по начин, по който да извлече максимална изгода от бурния , небивал икономически ръст на Турция.

-Вие сте запознати с доктрината на неоосманизма на външния министър Давитоглу. Смятате ли,че тя може да бъде заплаха за България?

-Смятам,че Турция ще разширява влиянието си не само на Балканите. Разширението на турското влияние на нашия полуостров, ще бъде доста по ограничено от разрастването на световното й влияние. В това отношение считам,че Европейския съюз няма далновидна политика. Той ограничава своя дебат до това дали да приемем или неприемем Турция в Европейския съюз. Правилния въпрос не е този. Правилния въпрос е друг и той е следния:искаме ли Турция да се реформира така, че да стане очевиден член на Европейския съюз. Смятам, че отговорът на този въпрос би бил категорично „да” и той би бил даден от всяко правителство. За съжаление Европа не тласка Турция по пътя на реформирането като европейска държава. Държим я така да се каже в ъгъла на преговорите, което не благоприятства положителните реформи.

-Какво бъдеще очаква света:тотална американска хегемония или няколко цивилизационни центъра?

-При всички случаи глобализирането и обединението на Запада ще води САЩ ,но и други западни икономики към по-голямо влияние на планетата. Влиянието на фактори като Китай,Индия,Бразилия,Турция ще расте много по бързо, отколкото расте ролята на Запада. В това отношение има едно съревнование между регионите, кой по бързо ще се интегрира, кой по бързо ще се глобализира. Европа е пример за всички.За съжаление тя не прави достатъчно за собствената си глобализация. Има ключови европейски политики,които не сме приели като общи. На първо място бих споменал общата отбранителна политика. Ако тя бъде приета, ще изведе Европа в нова интеграционна орбита.

-Вие бяхте един от инициаторите на отварянето на гранични пунктове с Гърция. Как ще се отрази пускането на Маказа, който е най-стратегическия върху българо-гръцките отношения?

-Не мога да гарантирам, че ще се случат чудеса. Ако погледнем какво се случва около Ивайловград и Златоград, където ние работихме в периода 2001-2005 г. ще може да се извади заключението, че влиянието ще бъде изцяло положително, благотворно. Колко благотворно ще зависи от инициативността на местния бизнес.

-Каква ще бъде съдбата на НДСВ. Ще може ли проекта Миглена Кунева да прероди партията в нова формация?

-НДСВ има нужда от една много по широка платформа.В този си вид партията е изпълнила мисията си на политическия терен.Но капацитета който създадохме в редица области като европейска интеграция,външна политика,отбрана,икономика,финанси трябва да бъде прелят в един много по-голям проект и това е нещо,което в момента ме занимава.

-Бившият главен прокурор Никола Филчев Ви набърка в поредния скандал,завихрил се около него. Вашата оценка?

-Не бих искал да оценявам този човек. Не искам да влагам личен елемент в неговата оценка. Той трябва да си получи оценка от българската общественост и компетентните органи.

Въпросите зададе:Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини