СДС:ГЕРБ се заиграват с кърджалийци за такса „смет”

Изказването на г-н И.Илиев във връзка със събирането на такса смет от училищата издава поредната некомпетентност и е популистко. Като бивш член на постоянната  Комисията по законност и ред трябва да спомена , че този въпрос е разглеждан. С решение на комисията ,като се позовава на чл. 24 т.1, в частта на изброяване 4 и 9 , от ЗМДТ са освободени читалища и молитвени домове.Решението е продиктувано, защото те са на счетоводно опериране от общината.При делегираните бюджети общинските училища трябва да сключат договори за безвъзмездно управление и с него наистина се задължават да попълнят декларация. Няма как обаче директорите да не сключат договор ,защото те стопанисват сградите , извършват ремонтни дейности и реално отговарят за състоянието.Това е предвидено и калкулирано и в издръжката, която се предоставя на училището .Или простичко казано – не може да ползваш , стопанисваш и управляваш сграден фонд и да не носиш отговорност.Социализмът свърши, г-н Илиев , отдавна.
В чл.11 т.5  от ЗМДТ „данъчно задължено е лицето, на което имотът е предоставен за стопанисване” и тази поправка е направена от правителството на ГЕРБ.Общинските  съветници  са избрани да защитават общинския интерес, а не да нарушават законите. В гл.3,чл.64 т.1 е указано , че таксата смет се заплаща  от лицата по чл.11. Или простичко казано , който стопанисва и управлява - заплаща съответните местни данъци и такси.
Общината не само трябва да възнамерява, но трябва и да изиска заплащането на такса смет. Аз  съм затова Герб като дясна партия да се опита да наложи чрез  съветниците си   по-облекчен режим за малките и средни предприятия , отколкото партия член на ЕНП да настоява законите в България да не се спазват.
Аргументите  на някои директори, че това не е предвидено в издръжката на един ученик са неубедителни, защото от   доброто  стопанисване на сградата също може да има   привилегии за училищата.  Несериозно звучи и мнението на г-н Багдасаров , че  може да променят Наредбата на Общинския съвет и така да не се плаща. Няма как с наредба за се отмени закон. Да се печелят симпатии и се изисква в криза общината да не събира стриктно местните данъци и такси е проява  на лява политика. Като не знаят нека поне гледат какво правят избраните кметове на ПП ГЕРБ или прочетат изказването на Б.Б. по този въпрос.  За сведение г-жа Фандъкова е категорична и в София се заплаща таксата. Така както физическите и юридически лица заплащат такса смет, така би било редно и всички останали да го правят.Тежестта за физическите лица е по-непосилна, отколкото за директорите на делегирани  бюджети.
Общинската администрация може да спре популизма  като  внесе предложение и в комисиите  и на сесия  да се приеме конкретен текст  дали да се плаща и колко  с актуална  и добре мотивирана обосновка, но тази мярка не може да важи за неограничен период и всяка година трябва да се актуализира.
Дора Христова,общински лидер на СДС

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини