Герберите на училищната скамейка за такса „смет”

 Пълно объркване настана сред герберите след като местната партийна централа и областния управител Иванка Таушанова се разминаха в предложенията си за такса „смет” за училищата. Губернаторът върна решение на местния парламент,в което  таксата на общинските и държавните школа в общината се определя върху данъчната оценка. От своя страна водени от общинския си лидер Илия Илиев герберите настояваха до дупка за освобождаване на всички училища, включително и държавните от таксата. Общинския съвет бе изправен пред дилемата или да наруши закона,вслушвайки се в ГЕРБ или да го спази, изпълнявайки разпореждането на Таушанова.
Според лидерът на социалистите Милко Багдасаров герберите не са наясно със себе си. Увлечени в популизъм те си противоречат. Той посочи, че досега общинските училища не са плащали налога. Това обаче сега не може да стане поради промени в закона.ГЕРБ ощетиха общината с половин милион лева, заради изискването тя да плаща по висока такса заради незавършеното сметище.  Сега те искат да намерим пари и да платим сметките на училищата, подчерта Багдасаров. Той предложи съветниците от ГЕРБ да внесат предложение в парламентарната група на партията и законът да бъде променен.
Огнян Иванов от ГЕРБ настоя таксата да отпадне, както за общинските така и за държавните училища. Той посочи, че има Решение № 30 на общината, с което се предлага директорите на школа да сключат договори за стопанисване на сградния фонд и да бъдат освободени от таксата.
Влизам в качеството на учител. Тези договори се налагат за да се избегнат вашите грешки,обърна се той към колегите си от ГЕРБ. И обясни че само така в момента може да бъде решен проблема. Но за да влязат в сила договорите е необходимо да се промени от общинския съвет общинска наредба. В противен случай ще се влезе в противоречие със закона,каза Багдасаров.
  Нека се съсредоточим към конкретиката. В комисиите постигнахме  консенсус да гласуваме училищата да плащат таксата, която да се изчисли върху остатъчната стойност на имота. Това е предложението и на ДПС, подчерта Расим Муса,който е председател на групата съветници на Движението.
 Хасан Азис посочи, че герберите влизат в собствения си капан. Не можем да норушим закона, категоричен бе градоначалникът.

Местният парламент прие решение училищата да плащат таксата по остатъчната стойност на сградния си фонд.
Георги Кулов
 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини