Раиф Мустафа:Без популизъм в местния парламент

-Г-н Мустафа,работата на Общинския съвет се канализира.Какви са основните

предизвикателства пред Вас като негов председател?

-Смятам, че мисията на председателя на местния парламент е да се постигне конструктивен дух в неговата работа. В Общинския съвет на Кърджали са представени лидерите и изявените активисти на основните политически партии. Ако съумеем да наложим политически дебат без популизъм в интерес на кърджалийци, ще бъде безспорен успех.В местния парламент има три водещи формации с разнородни политически интереси ДПС,ГЕРБ и БСП. Консолидирането им около актуалните приоритети за общината ще бъде от максимална обществена полза.

Не бих искал да ме възприемат като председател,защитаващ само една политическа сила и налагащ нейната воля. Смятам,че трябва да се търси широк политически консенсус в местния парламент  по основните приоритети на общината:водоснабдяване и канализация,пътища,социални дейности.

-Кои ще са приоритетните цели в програмата за тази година?

-Приоритетите на Общинския съвет в голямата си част са свързани със мерките за преодоляване на икономическата криза, която се отрази сериозно и върху функциите на нашата община. Неразплатените разходи към фирми и граждани по официални данни надхвърлят 7 млн.лв. Налагат се рестриктивни и непопулярни мерки. Това изисква от общинските съветници отговорност при вземането на решения. Много е лесно да се отдадем на популизма.

 Това което смятаме, че е основна цел на нашата програма е приемането и изпълнението на бюджета за 2012 г. Местният парламент трябва да бъде гарант на усилията на кмета Хасан Азис за икономии и свиване на разходите.

 Неизменна част от нашите усилия ще бъде и подкрепата за проекти с европейско финансиране. Донорството по оперативни програми е източника на свежи пари. Примерът с парк „Арпезос Север” е безспорен.

-Ще се отвори ли Общинския съвет към гражданите и неправителствените до  организации?

-Смятам,че на първо място председателят на общинския съвет трябва да се отвори за медиите.Чрез тях информацията за дейността на местния парламент най-бързо стига до гражданите. Разбира се ние искаме да привлечем вниманието на неправителствените организации за мнения по важни за обществото ни проекти. Важно е те да имат достъп  до заседанията на постоянните комисии. Да могат да изразят мнения. И тези мнения да бъдат чути.

-Обществото се интересува какви са отношенията ви с кмета Хасан Азис?Има много спекулации на тази тема.

-С кмета Хасан Азис сме в един екип. Разбирателството между нас е от особена важност за общината в този труден момент на икономическа криза. Аз ще се старая    да поддържам добри взаимоотношения с него.Очаквам аналогично действие и от негова страна.

  Ще припомня, че по времето на кмета Румен Димитров имаше противопоставяне с председателя на местния парламент. Това не работеше за общината и нейните граждани. Самата общинска администрация бе между чука и наковалнята. Това не трябва да се допуска. То е в миналото.

-Все още в общинската организация на ДПС има недоволни от Вашия избор за председател на местния парламент.На какво се дължи това?

-Нормално е да има различни мнения за моя избор като председател на Общинския съвет. Естествено е да има и недоволни. Неестественото е тяхното становище да се представя като мнение на цялата общинска партийна организация.

Искам да подчертая,че общинската организация на ДПС е отстоявала през годините на външния натиск благодарение на приемствеността между поколенията. Ние тук сме няколко генерации и това разширява спектъра на поддръжници. Има единици обаче, които искат да разбият тази приемственост в поколенията, на която се опира нашата сила.

-Как виждате дебата в партията?Ще се преодолеят ли различията преди общинската конференция на ДПС?

-Предстои общинска конференция която трябва да избере нов лидер.Започнахме добре с излъчването на нов председател в лицето на г-н Мухарем Мухарем.Кметовете,които са били председатели на общински съвети с решение на ЦОБ се оттеглиха, в това число и г-н Хасан Азис.Възстановява се триъгълника:кмет,председател на местния парламент,лидер на общинската партийна организация.Това ще засили демократичния дебат.Смятам ,че в лицето на Мухарем Мухарем имаме личност, която обединява,защото добре познава проблемите на ДПС в общината.Очаквам да внесе спокойствие в редиците на партията.

Някои се опитват да изместят дебата от неговата същност.Насажда се политическа параноя за някакви ченгета,манипулиращи партията.Ще припомня,че тези опоненти години наред по митингите настояваха представители на турския етнос да бъдат приети в МВР и службите за сигурност като израз на пълноценна интеграция. Аз лично винаги съм работил за това. Сега същите тези хора се завъртяха на 180 градуса. Стремежът им за власт избутва на преден план откровения популизъм.

Въпроси на Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини