Цветанов обвини Местан,че отървал от пандиза човек на ДПС

От парламентарната трибуна министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов заяви, че зам.-председателят на ДПС Лютви Местан е оказвал натиск, за да се осуети правораздаването по дело, по което е бил обвиняем негов приближен.
"Г-н Местан, проявявали ли сте интерес към разследването на мъж, пуснат с условна присъда. Защо Иса Бесоолу получи условна присъда”, запита Цветанов. “Не става ли дума тук именно за натиск върху правоохранителната и правораздавателната система”, добави вицепремиерът. Той обвини Лютви Местан, че е оказвал натиск върху правоохранителната и правораздавателната система в полза на приближения му Иса Бесоолу, който е участвал в предизборната кампания на ДПС.

По думите на вътрешния министър, зам.-председателят на ДПС е оказвал натиск върху висшестоящи съдебни лица. "Разследването не е започнало по мое време, а по времето на Михаил Миков, но аз не мога да спра такова разследване. Самият факт, че на първа и втора инстанция това лице е било осъдено, говори за наличие на престъпно деяние". Според вътрешния министър, приближеният на Местан не е влязъл в затвора заради неговата намеса.
Лютви Местан взе думата под формата на лично обяснение и заяви: “Министър Цветанов, току-що използвахте най-високата трибуна – българския парламент, за да окажете натиск върху съдебната власт. Що се отнася до подмятанията ви, ще кажа, че господин Бесоолу не просто е помагал в кампанията на Лютви Местан и ДПС, а беше четвърти в старозагорската листа на ДПС за кандидати за парламент. Въпросното лице в абсолютно нарушение на закона е бил подслушван по време на цялата предизборна кампания. И за това доказателствата са факт, бе категоричен Местан. Той отрече категорично обвиненията за задкулисен натиск и обясни, че се е интересувал от делото срещу Бесоолу, за да предотврати евентуална политическа поръчка срещу него.
Местан се обяви против политическото покровителство над полицейското насилие, а председателят на парламента Цецка Цачева го прекъсна с аргумента, че времето му е изтекло.
По-рано в изказването си по повод обвиненията на опозицията за полицейско насилие, вътрешният министър заяви: "Когато МВР работи, не трябва да възприемате, че това са полицейските служители, назначени от ГЕРБ, Цветан Цветанов или Бойко Борисов. Те се придържат към професионализма си. Разбира се, че се допускат грешки, но съдът е този, който решава дали обвиненията срещу тях са основателни или неоснователни".
Цветанов посочи, че по случая с акцията в Мировяне ръководни служители са понесли своите дисциплинарни наказания. По повод изнесения от БСП случай на полицейско насилие в Скравена, изнесен от БСП, той припомни, че при случая пред джамията "Баня Башъ" в София обществото е осъдило рисуването на свастики и подбуждането на етническа нетолерантност. "На табелата на Скравена имаше пречупен кръст, надписи "смърт" и "умрете, селяни"- това са призивите и посланията на тези лица. На 11 януари са направени пълни самопризнания от извършителите. Въпросното момче е освидетелствано на 12 януари и винаги могат да останат съмнения у двете страни. То преди година е изгубило мечтата си да стане полицай, защото на предишния ден са мятали бутилки и камъни по служители на реда по време на футболен мач. От проверката няма данни за полицейско насилие", заяви министърът на вътрешните работи. По думите му, електрошокова палка, с каквото от БСП твърдят, че е бито момчето, не е на въоръжение в МВР.
"Днес говорим за всичко, което е свързано с полицейско насилие, смятам, че тук се дава политически оттенък. И на политически лидери, които излизат да заявяват позиция от парламентарната трибуна, искам да им кажа, че на първо място трябва да изчистим нашата къщичка преди да започнем да правим каквото и да е. Това заяви от парламентарната трибуна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов. На тези, които искаха да изслушат министър-председателя, искам да им кажа – аз съм тук, за да представя тази позиция, това, което сме поели като ангажимент", каза Цветанов.
"Вие толерирахте това, което се случваше. Защо не чух разграничаване от ПГ на Коалиция за България за Пешо Сумиста? Трябва да положите усилия да подкрепяте сигурността. Как не ви е срам? Политиката не я разбирам като популизъм и голословно приказване. Българските граждани искат справедливост. Нека всички да се обединим около толерантността. Г-н Станишев, каква отговорност поехте за тези 11 отвличания, които бяха направени по време на Вашия мандат? Нека да провокираме дебат в гражданското общество – не на насилието, и да подкрепим толерантността. Наблюдавайте внимателно процеса на делото „Октопод”. Там ще бъде ясно всичко, което е правило правителството на Иван Костов. Трябва всички да се обединим в тази ефективност на борбата”, каза още Цветан Цветанов.
Вътрешният министър напусна парламентарната зала поради належащо пътуване в чужбина и не успя да чуе коментарите, които опозицията направи по негов адрес.
 
 

 

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини