23 °C

Иван Герганов пак събра очите на математиците в България

Деветокласникът от СОУ „Петко Рачов Славейков” Иван Герганов представи чудесно Кърджали на Национална конференция на Ученическия институт по математика и информатика и получи най-високото отличие – грамота за отлично представяне. Математическият лидер на Кърджали докладва свои изследвания по тема от комбинаториката "Пресечни точки на диагоналите на вписан в окръжност многоъгълник”. Неговите резултати впечатлиха с новаторския си характер.
Иван е един от петимата млади математици на тази конференция, които заедно с още толкова победители от секцията на информатиците са поканени на интервю в Института по математика и информатика при БАН. Комисия от ИМИ на БАН ще определи измежду тях двамата български ученици за международната шестседмична изследователска школа в САЩ това лято. Другата награда за тези отличници на България е, че от Ученическия институт по математика и информатика ще бъде финансирано тяхното участие в ученическата секция по време на 41-та пролетна конференция на Съюза на математиците в България през април в курорта Боровец.
Общо 76 ученика от 15 града на България участваха в престижния национален форум на младите математици, който тази година се състоя в Габрово. Освен от математически гимназии, в секцията по математика имаше ученици от СОУ „Петко Рачов Славейков”, Кърджали, Езиковата гимназия в Пазарджик, Втора Английска езикова гимназия в София и Американския колеж в София. Реномето на „Славейков” отстояваха участниците в Школата по математика с ръководител Вълчо Милчев: единадесетокласничките Гюлбеяз Ахмед, Маринела Петкова и Джансуа Али и деветокласниците Иван Герганов, Хубен Иванов и Иван Иванов. Освен отличието на Иван Герганов, с грамоти за много добро представяне се завърнаха в своето училище Маринела и Гюлбеяз с темата „Външни точки на Брокар за триъгълник”, Джансуа – „Точка на Микел”, Хубен – „Окръжност и подобни триъгълници”, Иван Иванов – „Неравенства в триъгълник”.
Младите математици докладваха своите разработки пред жури от четирима професори и трима доценти с председател проф. Петър Бойваленков от БАН. В церемонията по закриването участва зам.председателят на парламентарната комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта Галина Банковска, която връчи наградите на победителите по математика, сред които Иван Герганов.
Основни спонсори на конференцията бяха Американската фондация за България и Фондация Америка за България.
Не е случайно, че две американски фондации подкрепят развитието на нашите млади таланти, отбеляза в приветствието си академик Петър Кендеров, президент на Международната фондация „Св.Св. Кирил и Методий”, която е сред създателите на Ученическия институт. Това внимание към България е следствие от респектиращото представяне на българските студенти в САЩ, коментира академикът.
Участниците бяха приветствани лично и от академик Стефан Додунеков, председател на Съюза на българските математици и директор на Института по математика и информатика на БАН.
В света има тенденция да се увеличава търсенето на математици и ИТ-специалисти, подчерта ректорът на Техническия университет в Габрово проф. Райчо Иларионов.
С поредното чудесно си представяне СОУ „П.Р. Славейков” се утвърди по участия в Националните математически конференции в челната петица в компанията на елитни математически гимназии в България. През последните 7 години младите математици от Школата по математика с ръководител Вълчо Милчев са получили от национални и международни конференции десетки грамоти.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
16 юни 2021
Последни новини