Иван Герганов пак събра очите на математиците в България

Деветокласникът от СОУ „Петко Рачов Славейков” Иван Герганов представи чудесно Кърджали на Национална конференция на Ученическия институт по математика и информатика и получи най-високото отличие – грамота за отлично представяне. Математическият лидер на Кърджали докладва свои изследвания по тема от комбинаториката "Пресечни точки на диагоналите на вписан в окръжност многоъгълник”. Неговите резултати впечатлиха с новаторския си характер.
Иван е един от петимата млади математици на тази конференция, които заедно с още толкова победители от секцията на информатиците са поканени на интервю в Института по математика и информатика при БАН. Комисия от ИМИ на БАН ще определи измежду тях двамата български ученици за международната шестседмична изследователска школа в САЩ това лято. Другата награда за тези отличници на България е, че от Ученическия институт по математика и информатика ще бъде финансирано тяхното участие в ученическата секция по време на 41-та пролетна конференция на Съюза на математиците в България през април в курорта Боровец.
Общо 76 ученика от 15 града на България участваха в престижния национален форум на младите математици, който тази година се състоя в Габрово. Освен от математически гимназии, в секцията по математика имаше ученици от СОУ „Петко Рачов Славейков”, Кърджали, Езиковата гимназия в Пазарджик, Втора Английска езикова гимназия в София и Американския колеж в София. Реномето на „Славейков” отстояваха участниците в Школата по математика с ръководител Вълчо Милчев: единадесетокласничките Гюлбеяз Ахмед, Маринела Петкова и Джансуа Али и деветокласниците Иван Герганов, Хубен Иванов и Иван Иванов. Освен отличието на Иван Герганов, с грамоти за много добро представяне се завърнаха в своето училище Маринела и Гюлбеяз с темата „Външни точки на Брокар за триъгълник”, Джансуа – „Точка на Микел”, Хубен – „Окръжност и подобни триъгълници”, Иван Иванов – „Неравенства в триъгълник”.
Младите математици докладваха своите разработки пред жури от четирима професори и трима доценти с председател проф. Петър Бойваленков от БАН. В церемонията по закриването участва зам.председателят на парламентарната комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта Галина Банковска, която връчи наградите на победителите по математика, сред които Иван Герганов.
Основни спонсори на конференцията бяха Американската фондация за България и Фондация Америка за България.
Не е случайно, че две американски фондации подкрепят развитието на нашите млади таланти, отбеляза в приветствието си академик Петър Кендеров, президент на Международната фондация „Св.Св. Кирил и Методий”, която е сред създателите на Ученическия институт. Това внимание към България е следствие от респектиращото представяне на българските студенти в САЩ, коментира академикът.
Участниците бяха приветствани лично и от академик Стефан Додунеков, председател на Съюза на българските математици и директор на Института по математика и информатика на БАН.
В света има тенденция да се увеличава търсенето на математици и ИТ-специалисти, подчерта ректорът на Техническия университет в Габрово проф. Райчо Иларионов.
С поредното чудесно си представяне СОУ „П.Р. Славейков” се утвърди по участия в Националните математически конференции в челната петица в компанията на елитни математически гимназии в България. През последните 7 години младите математици от Школата по математика с ръководител Вълчо Милчев са получили от национални и международни конференции десетки грамоти.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини