Тероризъм можел да подпали Родопите

Лидерът на РЗС Яне Янев предупреди, че крайни фанатици може да предизвикат бунтове и палежи на етническа и религиозна основа в Родопите. Поводът за опасенията му стана ескалиращото напрежение в Рибново.
Религиозни или етнически фанатици може да подпалят Родопите.
Това предупреждение отправи лидерът на РЗС Яне Янев. Повод за крайните му очаквания той взе от ескалиращото напрежение в Рибново. В понеделник родителите не пратиха децата си на училище в знак на несъгласие с директора му Манчо Джуркин.
Янев обвини ДАНС, че не си е свършила работата по казуса „Рибново”.
През 2009 г. събитията там ескалираха след като антимафиоти от ДАНС арестуваха кмета на Гърмен и учителя от селото Мурат Бошнак заради подбуждане на национална вражда и религиозна омраза.
"Предупреждавам всички институции в държавата, че там може да има палежи, побоища и други крайни фанатични мерки
предизвикани от фанатици, които се контролират на религиозна и етническа основа", обърна внимание Янев. Според лидера на РЗС тези хора искат да установят чрез диктатура единомислие в Рибново по всички въпроси. Янев предупреди, че това ще е първата стъпка на тероризъм, който ще подпали Родопите.
Депутатът съобщи, че в момента представители на просветното министерство и Агенцията за закрила на детето
проверяват има ли насилствени протести на децата от Рибново.
Според Янев зад протестите стоят кметът на общината Ахмед Башев, когото той нарече образно "Цар Киро на Родопите", местният мюфтия и близки до Башев
BNews.bg

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини