Мехмед Дикме: Доган е г-н Никой за останалите политици, силен е само пред своите

Лидерът на ДПС Ахмед Доган еперсона нон гратав очите на всички български политически партии, но си остава силен в очите на своите твърди привърженици, както и на малък кръг от верни заместници.
Лидерът на ДПС Ахмед Доган еперсона нон гратав очите на всички български политически партии, но си остава силен в очите на своите твърди привърженици, както и на малък кръг от верни заместници.

Твърдението е на бившия земеделски министър Мехмед Дикме, предаде кореспондентът на БГНЕС в Кърджали. Помолен двукратно да коментира демонстративното отсъствие на Доган от церемониите по встъпването на новия президент Росен Плевнелиев в длъжност, Дикме отговори с въпроса:Кой беше този, аз не мога да се сетя?.Аз мисля, че лидер на ДПС е Лютви Местан. Защото политическите ръководители в цял свят се появяват в публичното пространство, говорят, изразяват позиции, дават отговори на политически и други въпроси, които са важни за обществото. Напоследък друг не виждам да се появява, освен Лютви Местан, очевидно той е действащият лидер на ДПС,заяви Дикме.
Той припомни прогнозата си отпреди година, чемладите в ДПС няма да се подчиняват безропотно на тоталитарния водач, както беше по времето на комунистическия режим.Те ще искат да се чува гласът им, ще изразяват мнения на висок глас и няма да търпят диктатурата на пролетариата. Допреди години, когато бях близко до Доган, сме говорили по този въпрос и той винаги се съгласяваше с това. Но той сега е обграден от шепа подлизурковци и подмазвачи, не повече от 7-8 души,посочи Дикме.
Според него в ДПС ще има някаква промяна, ако запишат Член 1 в партийния устав, който да гласи, че агенти и доносници на Държавна сигурност не могат да заемат ръководни постове,да се кандидатират и да бъдат депутати, кметове, общински съветници, кметове на населени места и т.н., без значение дали са лоши или добри като човеци.Не може ченгетата и доносниците от нашия етнос да са добрите, а другите да са лошите, няма такова нещо. Когато ДПС се отърси от старите си стереотипи, едва тогава ще се демократизира. А какво става на практика – реабилитират сестарите муцуни,младите и високообразованите не могат да се реализират. Пример – ситуацията в ДПС в Кърджали,подчерта бившият фаворит на Доган, като визира натиска от страна на политическата централа за избора на председателя на местния парламент.
Той уточни, че е изградилцялата си кариера благодарение на ДПС.Но Ахмед Доган органически не понася личностите от Родопите, особено от Кърджалийско. Човек с потенциал и някаква харизма няма никакъв шанс за развитие. А реално партията му се крепи на Кърджали. На Доган не му трябват хора със собствено мислене, а послушковци, марионетки, които да обслужват икономическите му интереси, които саготови да му целуват ръцете,посочи още Дикме.
Според него точно до 2019-а година няма шанс Доган да бъде сменен от лидерския пост, именно тогава той сам щял да се оттегли.Защото ДПС е мразено заради Доган и кликата му, а партията е в пълна изолация. ДПС не е потенциален или стратегически партньор за никоя политическа сила в България,каза бившият министър. Според него и конфликтът между БСП и ДПС е вече явен.Все още има млади хора, които разчитат на някакво развитие покрай ДПС и надеждата им е, че в следващото управление на страната това ще стане. Но пропускат факта, че вече се зараждат нови политически проекти, които категорично се разграничават от евентуални съюзи с Доган. Да не забравяме, че президентът вече не се казва Георги Първанов, Плевнелиев няма да допусне пазарлъци. А са много хората в ДПС, които живеят с надеждата, че след изборите през 2013-а година ще се завърнат на бял кон във властта. И като не стане това, те ще продължат да се надяват, но търпението им ще стигне предела си най-късно през 2017-а, ще им трябват още една-две години да прогледнат окончателно,прогнозира Дикме.
Дикме каза още, че за Доган лидерството е важно като слънцето и водата за всеки обикновен човек, т.е. то е свързано с неговия живот.Доган никога сам няма да се оттегли от първия пост в партията, въпреки заявките, че му е дошло времето да сдаде кормилото. Ахмед Доган е цар на коварните ходове – когато види, че някой набира авторитет и е потенциален негов съперник, първо праща свои верни хора, които да го провокират и после да му доложат нагласите. И после им взема главите, унищожава ги, защото не търпи личности с потенциал и лидерски заложби. В най-близкото му обкръжение знаят това отлично, но знаят и как да оцелеят, свикнали са му и Рамадан Аталай, и Лютви Местан, и Юнал Лютфи, и останалата клиентела,подчерта Дикме. Според него силата на Доган е в невежеството на електората му – каквото и да стане, той винаги си получавал необходимите гласове. /БГНЕС

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини