Нови доказателства срещу Марио за смъртта на Мирослава

Прокуратурата има нови доказателства, които доказват участието на Марио Любенов-Заека в отвличането и убийството на 17-годишната Мирослава Николова от Перник и вече му е повдигнато обвинение. Стойчо Стоев-Чочо оставил писмо до близките на момичето, докато бил под наблюдение.

Любенов бе посочен за фактическия убиец на Мирослава от другия заподозрян  Стойчо Стоев-Чочо, който се самоуби пред полицаи в дома си по време на оглед.
Днес прокуратурата в Перник официално обяви, че е повдигнала обвинение срещу Марио Любенов за отвличането и убийството на Мирослава. Вчера и служебният защитник на Любенов заяви, че има повдигнато обвинение срещу него.

Прокуратурата в Перник даде първата си пресконференция по случая, на която стана ясно, че освен думите на Чочо, има и други доказателства срещу Заека. До Марио разследващите достигнали не само по показанията на Стоев, а и на допълнителни следствени действия и доказателства, увери окръжният прокурор на Перник Пламен Найденов, цитиран от БТА. Не съобщи обаче какви са те.
В сряда вечерта на Любенов е издадено прокурорско постановление за задържането му за срок от 72 часа.

Днес Пернишкият окръжен съд реши, че Заека трябва да остане за постоянно в ареста, предаде БТА.
Съдът прецени, че е възможно обвиненият да се укрие, или да извърши друго тежко престъпление. Защитата на Марио Любенов обяви, че са открити дактилоскопни следи на трети човек върху плика, предаден на роднините на Мирослава, в който се давали показания как да бъдат предадени парите за откупа. Лицето обаче не е идентифицирано, твърди защитата.

Наложената мярка може да бъде обжалвана в 3-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Чочо и Заека се познавали от фитнес клуб, стана ясно от пресконференцията на прокуратурата, предаде bTV. Първоначално замисълът бил да отвлекат Мирослава, но решават и да я убият, съобщи сайтът "ЗаПерник".

Първото обаждане в полицията, че Мирослава е отвлечена, е получено в 21,49 ч. на 7 ноември и е от сестрата Елеонора. Това става след тренировка на Мирослава по таекуон-до. Елеонора получава обаждане по телефона от сестра си, след което и SMS.
Указанията са близките на Мирослава да отидат на картинг пистата до спортната зала "Дружба", където тренира тинейджърката. Там е поставен лист, на който пишело да бъдат осигурени 250 000 евро в банкноти по 500 евро. В указанията се настоявало семейството да не търси съдействие от полицията, в противен случай дъщеря им ще бъде върната на части.

Два дни след отвличането преправен мъжки глас се обажда и казва парите да бъдат готови до петък. В петък обаче няма обаждане. Парите трябвало да се подсигурят от Борислав Чолев, приятелят на сестрата на Мирослава, който получил голямо наследство от баща си.
От прокуратурата отказаха да кажат дали Чолев се е съгласил да даде парите, но потвърдиха, че семейството на Мирослава ги е поискало от него.
По-късно станало ясно, че Борислав и Елеонора са се разделили.

Телефонът на Мирослава бил намерен на 9 ноември в контейнер до фитнес залата, където Чочо и Заека тренирали. На близките с допълнително писмо е предоставена сим карта и посочен друг телефонен номер, по които да се свържат с похитителите. Те обаче не били използвани.

Чочо е набелязан от разследващите в средата на декември. Той е оставил писмо до близките на Мирослава, докато е бил под наблюдение от ГДБОП, стана ясно от думите на прокурор Найденов, цитиран от "Медиапул". Попитан дали това означава, че от ГДБОП са изпуснали от контрол основния заподозрян, прокурорът отговори, че не е казал такова нещо.

Той уточни, че Чочо не е разпитван пред съдия, което на практика означава, че показанията му срещу Заека нямат стойност. Според Наказателно-процесуалния кодекс при положение, че Стоев е починал, защитата на Любенов може да не поиска показанията му да бъдат прочетени и използвани в процеса, допълни Найденов.

По думите му, преди да се самоубие в жилището си, Стоев сам е отключил входната врата, изключил алармата, която продължила да звъни, качил се на стол и прерязал захранващите жици. След това отишъл в килера, където се прострелял. През цялото време е бил с белезници.
Найденов бе категоричен, че Стоев се е самоубил с личния си пистолет "Глок".

Разследването за евентуална съпричастност на служители на МВР в смъртта на Стоев се извършва от следователи. На място са били изпратени завеждащият Окръжен следствен отдел - Перник Юлиян Димитров и следователят Николай Миланов.

Стоев е бил разпитан като свидетел и е бил с полицейска заповед за 24-часово задържане, каза още прокурорът. На него също е щяло да бъде предявено обвинение, ако не е сложил край на живота си.
Прокуратурата призна, че самоубийството му ще затрудни разследването.

По тялото на Мирослава има само малки травматични увреждания, категоричен бе Найденов той по повод информацията на роднини, че е била със счупени врат и гръбнак. Разследващите констатирали, че не е насилвана.
По процеса са назначени 11 ДНК експертизи.

Малко преди пресконференцията, Пернишкият окръжен съд продължи с 20 дни срока за изготвяне на експертиза на Марио Любенов дали има шизофрения. Тя е назначена по друго дело срещу него - за фалшифициране на пари. Съдебни психиатри от столичната клиника „Св. Наум” поискаха повече време, за да дадат категоричен отговор за състоянието му.

Адвокатът на Любенов - Яна Ангелова, коментира пред журналисти, че клиентът й е бил извеждан от клиниката „Свети Наум” на 11-и януари към 22 ч. и върнат на 12-и. Според неговите близки той се върнал с наранявания по тялото.
Майката на Марио пък заяви, че в деня, в който е извършено убийството на Мирослава, той си е бил вкъщи. "Синът ми не е наред, оставете ме на мира", каза тя на журналистите.

Междувременно вътрешният министър Цветан Цветанов отказа да коментира дали има трети заподозрян за убийството на Мирослава. Прокурорът по делото пък заяви, че не разполага с такива данни.
Майката на Мирослава посочи за виновник 43-годишния бивш служител в Шесто РПУ в София - Красимир Петров-Полицая, който е приятел на Стоев.
От държавното обвинение обаче заявиха, че Петров е само свидетел по делото и не е заподозрян, предаде БГНЕС.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини