Турска компания купува "Виваком"

„Turkcell” - най-големият турски мобилен оператор, е новият собственик на „Виваком”. Новината съобщава в. „Република” от източници от телекома. От турската компания коментирали за изданието, че това е една от предпоставките за развитието на компанията в региона.

По неофициална информация българският оператор има над 1.65 млрд. евро дългове. „Turkcell продължава да проучва възможностите за евентуални инвестиции и българският оператор е част от това проучване. Все пак засега решение от борда на директорите за закупуването на „Виваком" не е взето", е официалната позиция на телекома.

От пресофиса на „Виваком" запазиха мълчание и обявиха диалогично, че сделката се извършва на ниво чужбина и самите те не разполагат с официални информация на такъв ранен етап.

„Виваком” е вторият по-големина оператор в България. Наследник е на бившия монополист в телекомуникациите, държавната фирма БТК. През юни 2004 г. българското правителство продава 65% от капитала на БТК на Viva Ventures, дъщерна компания на американския частен инвестиционен фонд Advent International. През януари 2005 г. българската държава стартира публичното предлагана на остатъчния пакет от акции и оферира 34,78% от капитала на компанията (2 869 573 акции) на борсата. През 2007-а Новатор и Вива Венчърс подписаха споразумение с AIG Global Investment Group („AIGGIG") (чрез своята компания AIG Capital Partners, Inc.) за придобиването от страна на AIGGIG на 65 процентовия дял на Вива от Българската телекомуникационна компания (БТК). От октомври 2009 г. БТК заедно с бившия си GSM оператор Вивател формира компания под общото търговско име Vivacom.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини