Раиф Мустафа:Отваряме местния парламент за кърджалийци

Интервю с председателя на Общинския съвет в Кърджали Раиф Мустафа
     Въпроси на Павел Тенчев

-Г-н Мустафа,когато поехте поста дадохте заявка  да бъдат довършени докрай всички големи инфраструктурни обекти в общината. Бихте ли конкретизирали за кои обекти става дума?
-Бих желал в началото на наши разговор да уточня, че като председател на Общинския съвет си поставям за основна цел да създам конструктивен дух на работа. В групите съветници на политическите партии са представени техните местни лидери, техните най-изявени активисти. Ще работя за това добрите идеи на кмета Хасан Азис да получават максимална политическа и обществена подкрепа. В този смисъл ние като представители на избирателите сме призвани да съдействаме за завършването на големите строителни обекти. На първо място трябва да приключи изграждането на парк „Арпезос-Север” и Бизнес парк първи и втори етап. Обектът се финансира по оперативна програма „Регионално развитие” по схемата „Подкрепа за подобряване на градската среда”. Проектът е дело на арх.Ганчо Бакалов и колектив. Изпълнител е консорциума „ТИ ВИ БИ” от Димитровград. Общата стоност на проекта е 8 милиона и 700 000 лева. Финансира се работата  в площ от 64 дка. Строителството е спряно на 1 август 2011. Трябва да го приключим през настоящата година.
-Все още пред някои населени места стои проблема с водоснабдяването и канализацията. Ще залегне ли решаването на този проблем в плановете на местния парламент?
  -От изключителна важност е завършването на водоснабдителните обекти. Проблемът за водоснабдяването е ключов в селата. Това е най-често поставяния въпрос пред мен и общинските съветници от жителите на населените места.Обектите за приключване са: Вътрешната водопроводна мрежа на селата Зимзелен –Повет-Панчево,Водоснабдяване-втори етап на кв.”Боровец” и Водоснабдяване на група Жинзифово.На първия обект са извършени всички строително-монтажни работи.Направени са и 72-часови проби.Стойността му е 1,4 млн.лева.На обекта не са актувани и разплащани стойности. В кв.”Боровец” са изпълнени 80% от строително-монтажните работи. Направени са 72 часови проби. Стойността на обекта е 828 000 лева. Остават за разплащане 55 000 лева. За Жинзифово остават за разплащане  256 000 лева. Строително-монтажните работи са изпълнени на 90 процента.
-Имахте идея да дадете възможност за инициатива на гражданите на Кърджали,както и механизъм за отчитане на изпълнени решения. Как на практика ще стане това?
-Общинският съвет трябва да се отвори към кърджалийци. Смятам,че ще бъде добре, ако представители на неправителствените организации присъстват на заседания на постоянните комисии, когато се обсъждат важни за обществото въпроси. Можем да отчитаме пред сесиите направените от гражданите предложения и тяхното изпълнение.
-Обещахте ежемесечни приемни,както в Общинския съвет,така и по квартали и населени места.От кога започвате?
-Такава практика имаше  по време на мандата на г-н Расим Муса. Кметът заедно с експерти от администрацията и общински съветници насрочваха приемни дни по по-големите кметства. Канеха се хора,които имаха конкретни виждания по проблемите на населеното място. Много от тези граждани нямаха възможност да пътуват до общинския център за да поставят своите проблеми. Други пък се притесняваха да почукат на вратата на кмета или председателя на Общинския съвет. Обиколихме около 80 на сто от кметствата. Хората на място по спокойно изразяваха своите проблеми. Това можем да приложим и за кварталите на Кърджали. Важно е избраниците на обществото да бъдат по близо до своите избиратели. Що се отнася до това кога можем да започнем-отговорът е когато прием бюджета и знаем с какви възможности разполагаме.
-По посока на прозрачността в минали години имаше идея да се излъчват сесиите и по интернет чрез линк в общинския сайт, както и гласуването да стане по електронен път. Бихте ли работили за такава идея?
-Смятам, че след като Общинския съвет публикува своите решения на сайта на общината, трябва да направим и следващата крачка-заседанията на местния парламент да се следят в реално време по интенет. За това обаче е необходимо сайта да се доработи и да има такава опция. Ще обсъдим въпроса с кмета г-н Хасан Азис. При техническа възможност ще реализираме тази идея.
Що се отнася до електронното гласуване, нещата са по сложни. Първо броя на съветниците не е голям. Второ трябва да се постигне консенсус между тях. И трето общинския съвет е временно в сградата на Бизнесинкубатора. Ако веднага въведем система на електронно гласуване, след време може да се наложи пак да харчим пари за нова.
-На 26 януари предстои заседание на Общинския съвет и преразглеждане на една от точките в дневния ред на миналата сесия,а именно определяне на такса смет.Има ли резон в предложението да се смени базата й,както и от такса смет да бъдат освободени детските градини и училищата?
-Предложението за увеличаване на такса смет е направено на базата на сериозни разчети.Има технически пропуски,заради които областния управител връща решението. Същевременно постъпиха предложения от групите съветници на ГЕРБ и БСП да отпадне такса смет за детските градини и училищата. Принципно те се споделят от ДПС.
Конкретно що се отнася до освобождаването на детските градини от таксата,то ще кажа, че такова не се налага тъй като и сега общината я плаща. Друг е въпросът с училищата. Той е регламентиран от общинска наредба. За да ги освободим тази година е трябвало да променим наредбата през 2011 г.Сега юристите ни търсят друга възможност. Понеже предстои да се сключат договори за даване на сградния фонд за ползване на училищата, ще се опитаме да заложим такава възможност в тези документи.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини