23 °C

Раиф Мустафа:Отваряме местния парламент за кърджалийци

Интервю с председателя на Общинския съвет в Кърджали Раиф Мустафа
     Въпроси на Павел Тенчев

-Г-н Мустафа,когато поехте поста дадохте заявка  да бъдат довършени докрай всички големи инфраструктурни обекти в общината. Бихте ли конкретизирали за кои обекти става дума?
-Бих желал в началото на наши разговор да уточня, че като председател на Общинския съвет си поставям за основна цел да създам конструктивен дух на работа. В групите съветници на политическите партии са представени техните местни лидери, техните най-изявени активисти. Ще работя за това добрите идеи на кмета Хасан Азис да получават максимална политическа и обществена подкрепа. В този смисъл ние като представители на избирателите сме призвани да съдействаме за завършването на големите строителни обекти. На първо място трябва да приключи изграждането на парк „Арпезос-Север” и Бизнес парк първи и втори етап. Обектът се финансира по оперативна програма „Регионално развитие” по схемата „Подкрепа за подобряване на градската среда”. Проектът е дело на арх.Ганчо Бакалов и колектив. Изпълнител е консорциума „ТИ ВИ БИ” от Димитровград. Общата стоност на проекта е 8 милиона и 700 000 лева. Финансира се работата  в площ от 64 дка. Строителството е спряно на 1 август 2011. Трябва да го приключим през настоящата година.
-Все още пред някои населени места стои проблема с водоснабдяването и канализацията. Ще залегне ли решаването на този проблем в плановете на местния парламент?
  -От изключителна важност е завършването на водоснабдителните обекти. Проблемът за водоснабдяването е ключов в селата. Това е най-често поставяния въпрос пред мен и общинските съветници от жителите на населените места.Обектите за приключване са: Вътрешната водопроводна мрежа на селата Зимзелен –Повет-Панчево,Водоснабдяване-втори етап на кв.”Боровец” и Водоснабдяване на група Жинзифово.На първия обект са извършени всички строително-монтажни работи.Направени са и 72-часови проби.Стойността му е 1,4 млн.лева.На обекта не са актувани и разплащани стойности. В кв.”Боровец” са изпълнени 80% от строително-монтажните работи. Направени са 72 часови проби. Стойността на обекта е 828 000 лева. Остават за разплащане 55 000 лева. За Жинзифово остават за разплащане  256 000 лева. Строително-монтажните работи са изпълнени на 90 процента.
-Имахте идея да дадете възможност за инициатива на гражданите на Кърджали,както и механизъм за отчитане на изпълнени решения. Как на практика ще стане това?
-Общинският съвет трябва да се отвори към кърджалийци. Смятам,че ще бъде добре, ако представители на неправителствените организации присъстват на заседания на постоянните комисии, когато се обсъждат важни за обществото въпроси. Можем да отчитаме пред сесиите направените от гражданите предложения и тяхното изпълнение.
-Обещахте ежемесечни приемни,както в Общинския съвет,така и по квартали и населени места.От кога започвате?
-Такава практика имаше  по време на мандата на г-н Расим Муса. Кметът заедно с експерти от администрацията и общински съветници насрочваха приемни дни по по-големите кметства. Канеха се хора,които имаха конкретни виждания по проблемите на населеното място. Много от тези граждани нямаха възможност да пътуват до общинския център за да поставят своите проблеми. Други пък се притесняваха да почукат на вратата на кмета или председателя на Общинския съвет. Обиколихме около 80 на сто от кметствата. Хората на място по спокойно изразяваха своите проблеми. Това можем да приложим и за кварталите на Кърджали. Важно е избраниците на обществото да бъдат по близо до своите избиратели. Що се отнася до това кога можем да започнем-отговорът е когато прием бюджета и знаем с какви възможности разполагаме.
-По посока на прозрачността в минали години имаше идея да се излъчват сесиите и по интернет чрез линк в общинския сайт, както и гласуването да стане по електронен път. Бихте ли работили за такава идея?
-Смятам, че след като Общинския съвет публикува своите решения на сайта на общината, трябва да направим и следващата крачка-заседанията на местния парламент да се следят в реално време по интенет. За това обаче е необходимо сайта да се доработи и да има такава опция. Ще обсъдим въпроса с кмета г-н Хасан Азис. При техническа възможност ще реализираме тази идея.
Що се отнася до електронното гласуване, нещата са по сложни. Първо броя на съветниците не е голям. Второ трябва да се постигне консенсус между тях. И трето общинския съвет е временно в сградата на Бизнесинкубатора. Ако веднага въведем система на електронно гласуване, след време може да се наложи пак да харчим пари за нова.
-На 26 януари предстои заседание на Общинския съвет и преразглеждане на една от точките в дневния ред на миналата сесия,а именно определяне на такса смет.Има ли резон в предложението да се смени базата й,както и от такса смет да бъдат освободени детските градини и училищата?
-Предложението за увеличаване на такса смет е направено на базата на сериозни разчети.Има технически пропуски,заради които областния управител връща решението. Същевременно постъпиха предложения от групите съветници на ГЕРБ и БСП да отпадне такса смет за детските градини и училищата. Принципно те се споделят от ДПС.
Конкретно що се отнася до освобождаването на детските градини от таксата,то ще кажа, че такова не се налага тъй като и сега общината я плаща. Друг е въпросът с училищата. Той е регламентиран от общинска наредба. За да ги освободим тази година е трябвало да променим наредбата през 2011 г.Сега юристите ни търсят друга възможност. Понеже предстои да се сключат договори за даване на сградния фонд за ползване на училищата, ще се опитаме да заложим такава възможност в тези документи.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 16.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Справяте се много добре със задачите си днес и съвсем естествено се радвате на впечатляващи резултати. Усилията ви по разрешаването на даден проблем най-сетне се увенчават с успех. Ваш партньор може дави даде много ценна идея. Заслужава си да помислите за осъществяването й. Вечерта може да бъде много по-приятна, ако я споделите с приятели. Условията за това са идеални, но поемете вие инициативата.
16 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на изкушението да напътствате, оценявате и съдите. Във ваш интерес е да запазите добрия тон и ще спечелите. Имате перспективни планове, остава да намерите подходящите хора, с които да ги реализирате. Професионална оферта ще провокира активността ви в стремежа да спазите договорените срокове.
16 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Без да се притеснявате от ничие мнение, открито ще изразите отношението си към нещата и хората, носещи ви спокойствие и душевен комфорт. Ще ги приобщите към себе си и заедно ще сътворите нещо значимо. Материални придобивки за по-напористите от вас, но и другите ще има какво да ги радва.
16 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Работата ви днес ще е свързана с различни срещи и ангажименти, и от вас ще се изисква да бъдете готови по всяко време да реагирате адекватно на ситуацията. Възможно е в последния момент да ви се наложи да промените част от плановете си, но нека това не ви тревожи. Скорошните финансови постъпления ще компенсират времето ви напоследък.
16 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се наложи да решавате проблеми предизвикани от ваши близки. Това може да отнеме голяма част от времето ви днес. Опитайте да разберете всяка от двете страни, но в никакъв случай не се изкушавайте да съдите. Праволинейността ви ще е достатъчна за да обърнете в положителна посока развитието на конфликта.
16 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Ще бъде добре, ако умеете да използвате подкрепата на звездите, разчитайки знаците на съдбата. Вашият оптимизъм е най-големият ви коз. Предстои ви добро представяне на изпити или на друго важно събитие за вас. Иска ви се да подновите дома си, сега е момента да го направите, увличайки и близките си в това начинание.
16 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Делови причини могат да променят плановете ви за деня. Решаване на финансов въпрос ще ви направи активни, но случаят не е за изпускане. Амбицирани сте да дадете всичко от себе си, осигурявайки си по-добра печалба. Близките ви ще поемат от грижите по дома, предвид заетостта ви.
16 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
От днес ще започне процес на преобразувание на работното ви място, който е наложителен за постигането на по-високи резултати. Включете се активно в тази акция, тъй като със сигурност бихте могли да бъдете много полезни. Предстои ви важен разговор, в който ще трябва добре да изложите позициите си. От това ще зависи вашият бъдещ авторитет.
16 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Доста емоции ви се събират напоследък, затова днес си починете и не мислете за работа. Въпреки, че не е характерно за вас, помързелувайте и се отдайте на любимите си занимания. Отношенията ви с вашия партньор са спокойни и безоблачни.
16 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Изпълнени сте с добри намерения и от вас зависи те да се случат. Търсещите разнообразие ще имат срещи и ще се радват на приятелска компания. Започнатата подготовка по важна задача върви към края си. Предстои ви същинската работа и това ще ви ангажира цялото внимание.
16 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Възможни са промени, които няма да са в негативен план. Денят не е подходящ за финансови сделки и каквито и да е операции, свързани с пари. От вас струи бодрост, която се предава и на околните. Мислете за красиви неща и светът ще ви отвърне със същото. Нямате основания за недоволство.
16 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Грижите по семейството не спират за вас. И днес ще се занимавате с чуждите проблеми, а своите ще пренебрегнете. Намерет време за себе си. Имате нужда да се погрижите както за здравето си, така и личните си предпочитания. Всяко пренебрежение може да ви изведе от кондиция и да ви навреди.
16 юни 2021
Последни новини