21 °C

Репресиран изселник обявява гладна стачка,протакали делото му срещу държавата

Лидерът на правозащитната изселническа организация BAHAD Ешреф Кахраман смята да проведе гладна стачка пред Европейския съд за правата на човека в Страсбург.Поводът е забавеното решение на Окръжния съд в Кърджали по заведеното от него дело срещу държавата за нанесени неимуществени щети по времето на Възродителния процес. Последното заседание на магистратите в Кърджали бе на 13 декември. В едномесечен срок съдия Мария Дановска трябваше да оповести на сайта на Окръжния съд решението си и мотивите си. Това обаче не стана. Според магистрати това се дължи на сериозно заболяване на съдийката.
Решението по делото умишлено се бави. Причината е натиск, който се оказва върху съдия Дановска след приемането от Народното събрание на Декларацията ,осъждаща насилствената асимилация на българските мюсюлмани.Агентите на Държавна сигурност,които се опитват да манипулират резултата от моето дело стоят в основата на това забавяне,каза още Ешреф Кахраман.
Ще припомним, че на 14 март 2011 г. съдът даде ход на делото. Ешреф  Кахраман поиска държавата да го възмезди с 200 000 лева за понесените щети в следствие на това, че без съд и присъда е бил заточен на остров Белене, а по късно интерниран.
Веднага след заседанието на съда Ешреф Кахраман обяви, че много пъти е идвал в България и се опитвал да заведе дело. Никой от адвокатите не е пожелал да се ангажира с такъв сложен процес.
 Получих възможност да търся справедливост след като през 2009 година със закон бяха отворени досиетата и аз успях да видя за какво точно съм заточен. Досието ми е от 137 страници . Аз съм отведен на Белене без съд и присъда за това, че съм участвал в организирането на протестите в Джебел срещу т.нар.Възродителен процес . Действително протестирах и това е мое гражданско право каза още Ешреф Кахраман.
Той посочи, че е  привикан за справка в МВР-Момчилград. Тук е задържан . Без процес е заточен на Белене на 9 декември 1984 г. Тук изкарва 23 месеца. След това от МВР -Плевен е въдворен на местожителство в село Изгрев, Плевенско.
Искам обезщетение защото бях подложен на нечовешки мъчения. В Момчилград ме налагаха по бъбреците с торби пясък. Месеци наред уринирах кръв разказва Ешреф Кахраман. Когато го карат за Белене пътува в камионетка с 5 арестанти. Сплашват ги с разстрел.
Залагахме големи надежди на мега-делото за Възродителния процес сподели друг политзатворник  и свидетел на Кахраман- Шукрю Сюлейман. Той каза, че от името на правозащитната организация BAHAD са направили постъпки през 2006 г. пред  Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. Те пратили и молби за съдействие до основните политически партии  НДСВ,СДС и БСП. Разбиране получили само в чужбина.През 2009 г. в рапорт на украинеца Холовати  от Комитета за мониторинг на Съвета на Европа   е обявено, че исканията на жертвите на Възродителния процес са законни и българските власти трябва да ги уважат.  Рапортът е препоръчителен ,а не е задължителен. Ако това бе толкова просто сега съдиите нямаше да процедират по диктовката на МВР и да ни разтакават, каза още Шукрю Сюлейман.
BAHAD

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини