Минаре стърчи над еротичен клуб в Златоград

Джамия до нощен еротичен клуб. Това може да се види в Златоград. От вдигнатото наскоро минаре и довършващия се развлекателен обект от другата страна на улицата видимостта е пряка.

На покрива на едната сграда ще има духовник, а на покрива на другата - басейн с аквапарк. Така ходжите и вярващите ще могат да си смигват от близките здания, говорят под сурдинка в града.

“Грях е, не е добре религиозен храм да е на по-малко от 200 м от такъв вид заведения, но няма какво да се направи”, казва шефът на джамийското настоятелство Юмеросман Лападжов.

Според канона, когато мюсюлманин зърне неволно чужда жена в оскъдно облекло, не е грях. Ако обаче се загледа, се смята за погазване на религиозния морал.

Мястото на минарето, където ходжите ще пеят и възвестяват новини, е малко над нивото на аквапарка и шезлонгите.

“Ако ходжата види гола жена, да се извръща. Нали минарето е кръгло, ще има къде да застане и да не се скверни канонът”, казва Лападжов.

Доскоро фасадата на светската постройка имаше огромна реклама на цялата си стена с надпис “Еротик бар” и снимки на дами в оскъдно облекло.

Странното съжителство реално е на изхода от България за Гърция - трасето минава между тях. Хилядите туристи се дивят на гледката.

“Имам разрешително за нощен бар в сградата си още от 2002 г., когато взех петното от “Градска търговия”. Сега подготвям еротична програма. Ще има и дискотека, казино, винарна. На покрива ще е басейнът с аквапарк. Няма да отстъпя заради това, че ходжите ще се смущават”, казва собственикът Велин Башев.

По проект огромният комплекс в типичния за града възрожденски стил ще побира общо 8 обекта. На челната му страна е построена голяма часовникова кула. Тя е точно срещу минарето. Башев я изградил умишлено с няколко метра по-ниска, за да не ги дразни.

Бизнесменът смята, че е направил реверанс към религиозните си съграждани.

“Религията трябва да се уважава”, отсича златоградският предприемач. Той дори премахнал рекламата на еротичния клуб, след като религиозните водачи го помолили.

В последно време даже се сприятелили - срещу наем му разрешили да си държи цимента в джамията.

Водел преговори с тях пак срещу заплащане да построи голям магазин върху 4 дка от общо 12-те, собственост на настоятелството.

И двете страни обаче са хвърлили око на малка сграда с поне 200-годишна история. Едноетажната постройка е долепена почти до комплекса на Башев. Хората твърдят, че това е най-старото кафене, запазено в автентичния му вид в България. В долната част на огнището има надпис, че е от 1820 г.

Някога около него е била най-оживената част на Златоград. На 50 м оттам се намира римски мост, което говори, че пътят е ползван от векове. През него минавали всички кервани от коне и мулета за Гърция.

До ханчето имало фурна, която вече е разрушена.

Под огромен орех пък берберин подстригвал керванджиите. Те връзвали животните си и преспивали в стаи отзад. В самото ханче още е запазена пещ, в която се приготвяло кафе на пясък, преди това счукано на място.

“Ще реставрирам ханчето в духа на онова време и ще го направя рецепция към комплекса”, отсича Башев.

Бизнесменът не вярва, че джамията скоро ще бъде довършена, тъй като дарения за нея давали основно гръцки мюсюлмани. Сега ги налегнала кризата.

Даже и да станела обаче, той е убеден, че както през вековете златоградчани са живели мирно независимо от религии, така и сега търпимостта на местните един към друг ще надделее.

“Не сме в конфликт, просто двете сгради са една до друга и сме принудени да съжителстваме”, казва и религиозният шеф Юмеросман Лападжов. Според него от това има и полза - така щяла да се изпитва вярата на духовниците, които се качват на минарето. А това можело и да е желанието на всевишния.

Така щели да се приобщават и нашенците мюсюлмани от гръцките села по границата. Браздата бе разделила за половин век фамилии, които от година и половина могат редовно да си ходят на гости свободно през пункта в Златоград.

Джамията на входа на града се строи от 2005 г. изцяло с дарения. Дотук само в пари са вложени над 100 000 лв. Отделно се даряват материали и труд. Храмът заема част от терен, който настоятелството успяло да възстанови от вакъфските си имоти.

На това място имало джамия, но тя е бутната в началото на 70-те години. Тогава се родили идеи да се направи голям спортен комплекс за децата, но така и не се осъществили.

Местните твърдят, че в началото кръгове около ДПС дали 50 000 лв. за полагане на основите на джамията.

16-метровото минаре е финансирано от грък, който живее и работи в Германия. Човекът не искал да дава пари, за да не изчезнат, и поел изцяло строителството му. Керемидите също са доставени от гръцки мюсюлманин. Масово съседи са давали суми до 1000 евро.

“12 000 евро дари мюфтийството в Ксанти”, отчита бившият шеф на джамийското настоятелство в Златоград и бивш районен мюфтия на Смолян Хайредин Хатин.

Той се смята за главен двигател на строежа. Междувременно обаче бе осъден за купуванена гласове в полза на ДПС на изборите през 2009 г. Получи и забрана да заема държавна или обществена длъжност за 8 месеца.

Преди това името на Хатин пак бе забъркано в скандал. Беше глобен със 150 лв., защото в данъчната си декларация излъгал за кубиците на колата.

Сега Хатин се е оттеглил и работи като управител на хижа, тъй като трябвало да се спаси авторитетът на религията.

За довършване на джамията са нужни над 100 хил. лв. Някои дори твърдят, че тя не е нужна, тъй като вече има един храм, но се посещава от 10-ина човека.

Наследникът на Хатин - Лападжов, който сега движи строителството, обаче е осигурил средства за покриване на купола с ламарина. Според него сега всеки петък идвали над 100 човека. Пристигали и от Гърция, но им било тясно и някои от тях поемали към Кърджали.

Желанието му е да ги задържи в Златоград, както християните са приобщили вярващите с параклиса на границата.

Плановете на Лападжов са джамията да няма високоговорители - ходжа щял да пее без микрофон. В нея смятат да направят сладкарница и места за различни ритуали.

Настоятелите се надявават бъдещият храм да е и туристическа атракция. Замислили са трите пръстена на минарето да бъдат осветени с цветовете на националния флаг - бяло, зелено, червено, тъй като джамията реално е на входа на България.

По същата причина пък Велин Башев смята да кръсти комплекса си “България”.

24 часа

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини