14 °C

Минаре стърчи над еротичен клуб в Златоград

Джамия до нощен еротичен клуб. Това може да се види в Златоград. От вдигнатото наскоро минаре и довършващия се развлекателен обект от другата страна на улицата видимостта е пряка.

На покрива на едната сграда ще има духовник, а на покрива на другата - басейн с аквапарк. Така ходжите и вярващите ще могат да си смигват от близките здания, говорят под сурдинка в града.

“Грях е, не е добре религиозен храм да е на по-малко от 200 м от такъв вид заведения, но няма какво да се направи”, казва шефът на джамийското настоятелство Юмеросман Лападжов.

Според канона, когато мюсюлманин зърне неволно чужда жена в оскъдно облекло, не е грях. Ако обаче се загледа, се смята за погазване на религиозния морал.

Мястото на минарето, където ходжите ще пеят и възвестяват новини, е малко над нивото на аквапарка и шезлонгите.

“Ако ходжата види гола жена, да се извръща. Нали минарето е кръгло, ще има къде да застане и да не се скверни канонът”, казва Лападжов.

Доскоро фасадата на светската постройка имаше огромна реклама на цялата си стена с надпис “Еротик бар” и снимки на дами в оскъдно облекло.

Странното съжителство реално е на изхода от България за Гърция - трасето минава между тях. Хилядите туристи се дивят на гледката.

“Имам разрешително за нощен бар в сградата си още от 2002 г., когато взех петното от “Градска търговия”. Сега подготвям еротична програма. Ще има и дискотека, казино, винарна. На покрива ще е басейнът с аквапарк. Няма да отстъпя заради това, че ходжите ще се смущават”, казва собственикът Велин Башев.

По проект огромният комплекс в типичния за града възрожденски стил ще побира общо 8 обекта. На челната му страна е построена голяма часовникова кула. Тя е точно срещу минарето. Башев я изградил умишлено с няколко метра по-ниска, за да не ги дразни.

Бизнесменът смята, че е направил реверанс към религиозните си съграждани.

“Религията трябва да се уважава”, отсича златоградският предприемач. Той дори премахнал рекламата на еротичния клуб, след като религиозните водачи го помолили.

В последно време даже се сприятелили - срещу наем му разрешили да си държи цимента в джамията.

Водел преговори с тях пак срещу заплащане да построи голям магазин върху 4 дка от общо 12-те, собственост на настоятелството.

И двете страни обаче са хвърлили око на малка сграда с поне 200-годишна история. Едноетажната постройка е долепена почти до комплекса на Башев. Хората твърдят, че това е най-старото кафене, запазено в автентичния му вид в България. В долната част на огнището има надпис, че е от 1820 г.

Някога около него е била най-оживената част на Златоград. На 50 м оттам се намира римски мост, което говори, че пътят е ползван от векове. През него минавали всички кервани от коне и мулета за Гърция.

До ханчето имало фурна, която вече е разрушена.

Под огромен орех пък берберин подстригвал керванджиите. Те връзвали животните си и преспивали в стаи отзад. В самото ханче още е запазена пещ, в която се приготвяло кафе на пясък, преди това счукано на място.

“Ще реставрирам ханчето в духа на онова време и ще го направя рецепция към комплекса”, отсича Башев.

Бизнесменът не вярва, че джамията скоро ще бъде довършена, тъй като дарения за нея давали основно гръцки мюсюлмани. Сега ги налегнала кризата.

Даже и да станела обаче, той е убеден, че както през вековете златоградчани са живели мирно независимо от религии, така и сега търпимостта на местните един към друг ще надделее.

“Не сме в конфликт, просто двете сгради са една до друга и сме принудени да съжителстваме”, казва и религиозният шеф Юмеросман Лападжов. Според него от това има и полза - така щяла да се изпитва вярата на духовниците, които се качват на минарето. А това можело и да е желанието на всевишния.

Така щели да се приобщават и нашенците мюсюлмани от гръцките села по границата. Браздата бе разделила за половин век фамилии, които от година и половина могат редовно да си ходят на гости свободно през пункта в Златоград.

Джамията на входа на града се строи от 2005 г. изцяло с дарения. Дотук само в пари са вложени над 100 000 лв. Отделно се даряват материали и труд. Храмът заема част от терен, който настоятелството успяло да възстанови от вакъфските си имоти.

На това място имало джамия, но тя е бутната в началото на 70-те години. Тогава се родили идеи да се направи голям спортен комплекс за децата, но така и не се осъществили.

Местните твърдят, че в началото кръгове около ДПС дали 50 000 лв. за полагане на основите на джамията.

16-метровото минаре е финансирано от грък, който живее и работи в Германия. Човекът не искал да дава пари, за да не изчезнат, и поел изцяло строителството му. Керемидите също са доставени от гръцки мюсюлманин. Масово съседи са давали суми до 1000 евро.

“12 000 евро дари мюфтийството в Ксанти”, отчита бившият шеф на джамийското настоятелство в Златоград и бивш районен мюфтия на Смолян Хайредин Хатин.

Той се смята за главен двигател на строежа. Междувременно обаче бе осъден за купуванена гласове в полза на ДПС на изборите през 2009 г. Получи и забрана да заема държавна или обществена длъжност за 8 месеца.

Преди това името на Хатин пак бе забъркано в скандал. Беше глобен със 150 лв., защото в данъчната си декларация излъгал за кубиците на колата.

Сега Хатин се е оттеглил и работи като управител на хижа, тъй като трябвало да се спаси авторитетът на религията.

За довършване на джамията са нужни над 100 хил. лв. Някои дори твърдят, че тя не е нужна, тъй като вече има един храм, но се посещава от 10-ина човека.

Наследникът на Хатин - Лападжов, който сега движи строителството, обаче е осигурил средства за покриване на купола с ламарина. Според него сега всеки петък идвали над 100 човека. Пристигали и от Гърция, но им било тясно и някои от тях поемали към Кърджали.

Желанието му е да ги задържи в Златоград, както християните са приобщили вярващите с параклиса на границата.

Плановете на Лападжов са джамията да няма високоговорители - ходжа щял да пее без микрофон. В нея смятат да направят сладкарница и места за различни ритуали.

Настоятелите се надявават бъдещият храм да е и туристическа атракция. Замислили са трите пръстена на минарето да бъдат осветени с цветовете на националния флаг - бяло, зелено, червено, тъй като джамията реално е на входа на България.

По същата причина пък Велин Башев смята да кръсти комплекса си “България”.

24 часа

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
15 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
15 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
15 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
15 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
15 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
15 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
15 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
15 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
15 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
15 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
15 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
15 май 2021
Последни новини