В Тополчане отбират от хералдика,имат свой герб

Община Крумовград спечели приза за най-хералдичен общински герб през 2008 г. Признанието беше направено от Българско хералдическо и вексилоложко общество.

“Символът на общината беше приет на общинска сесия в началото на 90-те години”, казва тогавашният секретар и настоящ кмет Себихан Мехмед. Гербът представлява зелен щит, върху който има кон и 3 листа от топола. Символът е свързан със старото име на Крумовград - Кошукавак, което от турски език означава надбягване под тополите. Името се свързва с конните състезания, провеждани в района, където имало много тополи.

Кърджалийското с. Тополчане няма табела с име, но за сметка на това си има герб, и то от 12 г. Селището се намира на брега на яз. “Кърджали”. Причината Тополчане да се сдобие със собствен знак е семейството художници Павлина и Владимир Чукич.

“Първоначално гербът беше семеен, но впоследствие се наложи като символ на селото”, твърди авторът му Владо Чукич. Нарисувал го, за да го използва за визитните си картички.

Гербът представлява 2 пуйки, между които има щит, разделен на 4 полета. Върху тях са изрисувани риба, платноходка, негър с контрабас и част от къща.

“В България лъвове няма, но в Тополчане има пуйки”, обяснява символиката на пернатите авторът. Лодката и рибата в щита той свързва с близкия водоем, а негърът с контрабаса - с любовта си към джаза.

Върху герба има надпис на английски TOPOLCHANE COUNTY, който впечатлява гостите. Под герба се мъдри друг надпис на английски - GOD BLESS THE JAZZ, който още веднъж подчертава пристрастията на семейството към джаза.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини