Майки рипнаха срещу ОЦК

Майки протестираха в Кърджали срещу бездействието на държавните институции по проблема с обгазяванията на града. Те са недоволни от системните превишения на нормите на серен диоксид, оловни аерозоли и прах.
Пред събралите се 30-ина души организаторите от движение „Аз искам да дишам”  алармираха, че въпреки затварянето на цех “Агломерция“ в ОЦК и спиране на оловно производство през април 2011 г. в атмосферния въздух на града отново има регистрирани повишени норми на серен диоксид. Като пример бе посочено, че на 15 септември, 5 и 21 ноември и последно на 4 декември Кърджали и околните села са били обгазени.
„Дойдохме тук, за да кажем, че повече не можем да живеем така. Настояваме институциите да решат окончателно този жизненоважен проблем. Това е третият ни протест и няма да спрем, ако продължават обгазяванията и през 2012 г.”, заяви Маргарита Павлова от Инициативния комитет. Според нея не може млади хора да умират и на никой в държавата да не му пука от това. Павлова уточни, че на 22 декември 114 кърджалийци са изпратили отворено писмо до премиера Бойко Борисов, председателя на Народното събрание и още 10 институции в страната, в което искат трайно решение на въпроса.
„Нашият протест не е само срещу завода и собственика на ОЦК, но и срещу институциите. Смятаме, че са закъснели. Нищо от обещаните инвестиции за модернизиране на предприятието не е завършено. Обгазяването продължава вече 7-8 години. Докога да чакаме”, попита Красимира, майка на 2-годишен син. „Невероятно е, че през 21 век става системно тровене на хора пред очите на Европа. И никой в страната не е в състояние да ни помогне. Затова протестираме”, коментира Фахри Али.
От движение „Аз искам да дишам” в Кърджали са категорични, че ще търсят помощ и от Европейски институции, ако българските продължават да бездействат.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини