Металурзи в ОЦК са посрещнали Коледа и Нова година само с аванс

Протест в ОЦК

До Коледа само работниците в цинковото производство в Оловно-цинковия комбинат в Кърджали са получили всички забавени заплати, но металурзите от оловния и от спомагателните цехове са посрещнали празниците с аванс, предава  БГНЕС.

След затварянето на агломерационната машина, причинител на тежките и особено чести замърсявания на въздуха със серен диоксид, ръководството на завода е направило жестоки съкращения и след тях в оловния цех работят около 120 души. Те обаче са заети с преработката на акумулаторните отпадъци.

През ноември КНСБ в Кърджали и собственикът на завода Валентин Захариев подписаха стачно споразумение, в което основна клауза бе редовното изплащане на заплатите, припомня Ваня Караколева, регионален лидер на синдиката. Споразумението бе придружено и с график за разплащанията, тъй като се бяха натрупали солидни задължения към работещите в комбината. На 12 януари тази година синдикалните водачи и заводското ръководство ще се съберат за изготвянето на графика за 2012 г., е заявила Караколева. През тази седмица металурзите от оловния цех трябва да получат заплатите си. Към момента в регионалния офис на КНСБ няма постъпили сигнали за предстоящи съкращения във фирмите.

През изтеклата 2011 г. стотици са останали без препитание след масовите чистки. В текстилния завод "Орфей" от над 480 работещи до юни, сега зад машините и в кроялните стоят двойно по-малко хора, е посочила Караколева. За трети пореден път се сменя управляващата фирма, но изпълнителният директор остава същият. Експерти от КНСБ са извършили проверка, която установила нередности. Всички работници били принудени да подадат заявления за освобождаване от старата фирма, но същевременно кандидатствали за наемане в новата. От така наложилите се резки каламбури обаче половината не са получили назначения при новия работодател, а поради доброволното напускане на работа няма да получат и обезщетенията си, коментира Караколева.

Към 240-те безработни от текстилния завод трябва да се прибавят и онези над 120 души, съкратени от оловното производство. Новата 2012-а г. започна със съкращения и при железничарите от пътническите превози в Кърджали – 16 души си отиват от общо 22 досега. Ако посегнат и на товарните превози, това ще удари силно и по промишлеността в района, гръцкият собственик на завода за бентонит може и да изтегли инвестицията си, тъй като разчита само на жп транспорта за продукцията си, прогнозира синдикалистката.

Според нея официалните данни за безработицата в региона силно се разминават с действителните. Безработицата в Кърджали нараства плавно, през ноември 2011 г. са регистрирани 8 104 души без поминък, което е със 174 повече от октомври, твърди директорът на Бюрото по труда Валентин Грудев.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини