21 °C

Металурзи в ОЦК са посрещнали Коледа и Нова година само с аванс

Протест в ОЦК

До Коледа само работниците в цинковото производство в Оловно-цинковия комбинат в Кърджали са получили всички забавени заплати, но металурзите от оловния и от спомагателните цехове са посрещнали празниците с аванс, предава  БГНЕС.

След затварянето на агломерационната машина, причинител на тежките и особено чести замърсявания на въздуха със серен диоксид, ръководството на завода е направило жестоки съкращения и след тях в оловния цех работят около 120 души. Те обаче са заети с преработката на акумулаторните отпадъци.

През ноември КНСБ в Кърджали и собственикът на завода Валентин Захариев подписаха стачно споразумение, в което основна клауза бе редовното изплащане на заплатите, припомня Ваня Караколева, регионален лидер на синдиката. Споразумението бе придружено и с график за разплащанията, тъй като се бяха натрупали солидни задължения към работещите в комбината. На 12 януари тази година синдикалните водачи и заводското ръководство ще се съберат за изготвянето на графика за 2012 г., е заявила Караколева. През тази седмица металурзите от оловния цех трябва да получат заплатите си. Към момента в регионалния офис на КНСБ няма постъпили сигнали за предстоящи съкращения във фирмите.

През изтеклата 2011 г. стотици са останали без препитание след масовите чистки. В текстилния завод "Орфей" от над 480 работещи до юни, сега зад машините и в кроялните стоят двойно по-малко хора, е посочила Караколева. За трети пореден път се сменя управляващата фирма, но изпълнителният директор остава същият. Експерти от КНСБ са извършили проверка, която установила нередности. Всички работници били принудени да подадат заявления за освобождаване от старата фирма, но същевременно кандидатствали за наемане в новата. От така наложилите се резки каламбури обаче половината не са получили назначения при новия работодател, а поради доброволното напускане на работа няма да получат и обезщетенията си, коментира Караколева.

Към 240-те безработни от текстилния завод трябва да се прибавят и онези над 120 души, съкратени от оловното производство. Новата 2012-а г. започна със съкращения и при железничарите от пътническите превози в Кърджали – 16 души си отиват от общо 22 досега. Ако посегнат и на товарните превози, това ще удари силно и по промишлеността в района, гръцкият собственик на завода за бентонит може и да изтегли инвестицията си, тъй като разчита само на жп транспорта за продукцията си, прогнозира синдикалистката.

Според нея официалните данни за безработицата в региона силно се разминават с действителните. Безработицата в Кърджали нараства плавно, през ноември 2011 г. са регистрирани 8 104 души без поминък, което е със 174 повече от октомври, твърди директорът на Бюрото по труда Валентин Грудев.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини