Езиковата с най-модерни таблети в страната,има и безплатен Интернет

Едва ли някой може да си представи забързаното ни ежедневие без интернет. Но въпреки че все повече домове у нас са компютризирани, възможностите за свободно ползване на мрежата все още са крайно ограничени. Достъпът до нета е предимно срещу заплащане. А свободният интернет се изчерпва с общински уайфай тук-там в центровете на големите градове, в някое училище или административна сграда.

В същото време България е на пето място в Европа по скоростен интернет. Това констатира в изследване през 2010 г. световният гигант “Сиско”. Анализът обаче не е в наша полза - достъпността до мрежата на глава от населението е характерна за по-развитите страни.

А инвестицията в обществения безплатен интернет не е голяма. За кметствата обаче това е лукс и последна грижа на фона на дупките по улиците и проблемите с чистотата.

Свободен достъп до мрежата е осигурен на добра воля и напредничавост на местните управници в по-големите ни градове, показа изследване на “Труд”.

София е с най-добре развита мрежа на безплатен безжичен интернет, но и тук покритието е оскъдно. Общината е инсталирала нет в парк “Заимов”, станциите на метрото и на входа на Борисовата градина. уайфай има и в училища и университети. Почти всеки хотел предлага свободен достъп до интернет, както и стотици заведения. В мрежата може да се влезе безплатно и на летище София, в Централните хали, Централната автогара и др. обществени места.

В Стара Загора ситуацията е подобна. Достъп до безплатен интернет има в почти целия център и в повечето заведения услугата не е кодирана. Връзката не е най-добрата, но често има избор измежду няколко мрежи. Изграден е и безжичен интернет на стадион “Берое”, в Регионалната библиотека “Захарий Княжески” и в библиотека “Родина”. Безплатен WI-FI в Пазарджикима само в парка “Остров Свобода”, в Централната градска градина и в общината.

В Пловдив разходите за поддръжка на уайфай зоната в Симеоновата градина и по главната улица са минимални и се поемат от кметството, твърди главният секретар на общината Борислав Инчев. В общинските административни сгради също има безплатен безжичен достъп до глобалната мрежа. В парковете обаче броят на потребителите е ограничен. Както и времето за ползване на мрежата - до 90 минути. Но нищо не пречи на потребителите да влизат по няколко пъти на ден.

Wi-Fi зона има и в Парка на репресираните в район “Тракия”. Там нетът също е ограничен до час и половина. И заведенията предлагат безжичната услуга. Първоначално паролата за достъп се получаваше срещу поръчка на питие или храна, но по-късно почти навсякъде стана безплатно. Над 100 са хотелите, ресторантите, кафенетата и дори бензиностанциите, които предлагат подобна екстра. Безжичен интернет безпроблемно ползват и студентите, учениците в няколко училища и посетителите на някои спортни обекти в града.

В Кюстендил пуснаха през август т.г. безплатен безжичен интернет в центъра. Покритието е с радиус 100 м от сградата на кметството. Скептиците възприеха това като част от предизборната кампания на кмета Петър Паунов, който беше преизбран за втори мандат. Кметството просто купи 3 рутера по 70 - 80 лв. всеки и осигури покритие за градинката и за пейките около площада. На нета се радват най-много тийнейджърите.

Повече от 90% от заведенията в Перник са с безжичен интернет. На други места в града няма, но общината планира от догодина да въведе Wi-Fi в парковете.

Само в 30 частни заведения във Варна може да се ползва свободно безжичен интернет. С отдалечаването от централната градска част възможността за достъп намалява. Следващото струпване на заведения с Wi-Fi е около студентските общежития в район “Приморски”, както и около университетите. На територията на висшите учебни заведения също може да се ползва безплатно интернет. Обикновено за да получат парола, студентите трябва да покажат студентска книжка.

Гордостта на Кърджали пък е Гимназията с преподаване на чужди езици “Христо Ботев”. Там има 12 модерни таблета с тъчскрийн, които бяха доставени преди година по проект за 32 000 лв. от фондация “Америка за България”. “Децата пазят таблетите и внимават да не ги повредят”, каза директорката Йорданка Чавдарова. Гимназията е единствената в страната с подобно оборудване. От 4 г. там има и безжична връзка. В 7 класни стаи се ползват лаптопи, а в останалите има настолни компютри и интерактивни дъски. “Случва се да забравим програмата за деня, но и през джиесемите отваряме сайта на даскалото. Ако в час е скука, висим във фейсбука, или в междучасията търсим допълнителна информация по предметите”, обясняват ученици.

Шумен изгради своя безплатна интернет връзка преди 2 г. Тя обхваща 4 зони в града - центъра, кварталите “Тракия”, “Добруджа” и района на пл. “Гривица”. В Смолян няма обществен интернет.

Според експерти причина за състоянието на обществения интернет у нас е липсата на законодателство, което да стимулира изграждането на безплатни мрежи. Затова наскоро шефът на Атлантическия клуб Соломон Паси предложи да се въведе изискване на новопостроена сграда да не се издава акт 16, ако не е осигурен безжичен интернет. Идеята обаче все още не е стигнала до институциите. Затова от клуба заедно с Паневропейския съюз обявяват през 2012 г. съревнование за община с най-разпространен уайфай.

Труд

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини