20 °C

Езиковата с най-модерни таблети в страната,има и безплатен Интернет

Едва ли някой може да си представи забързаното ни ежедневие без интернет. Но въпреки че все повече домове у нас са компютризирани, възможностите за свободно ползване на мрежата все още са крайно ограничени. Достъпът до нета е предимно срещу заплащане. А свободният интернет се изчерпва с общински уайфай тук-там в центровете на големите градове, в някое училище или административна сграда.

В същото време България е на пето място в Европа по скоростен интернет. Това констатира в изследване през 2010 г. световният гигант “Сиско”. Анализът обаче не е в наша полза - достъпността до мрежата на глава от населението е характерна за по-развитите страни.

А инвестицията в обществения безплатен интернет не е голяма. За кметствата обаче това е лукс и последна грижа на фона на дупките по улиците и проблемите с чистотата.

Свободен достъп до мрежата е осигурен на добра воля и напредничавост на местните управници в по-големите ни градове, показа изследване на “Труд”.

София е с най-добре развита мрежа на безплатен безжичен интернет, но и тук покритието е оскъдно. Общината е инсталирала нет в парк “Заимов”, станциите на метрото и на входа на Борисовата градина. уайфай има и в училища и университети. Почти всеки хотел предлага свободен достъп до интернет, както и стотици заведения. В мрежата може да се влезе безплатно и на летище София, в Централните хали, Централната автогара и др. обществени места.

В Стара Загора ситуацията е подобна. Достъп до безплатен интернет има в почти целия център и в повечето заведения услугата не е кодирана. Връзката не е най-добрата, но често има избор измежду няколко мрежи. Изграден е и безжичен интернет на стадион “Берое”, в Регионалната библиотека “Захарий Княжески” и в библиотека “Родина”. Безплатен WI-FI в Пазарджикима само в парка “Остров Свобода”, в Централната градска градина и в общината.

В Пловдив разходите за поддръжка на уайфай зоната в Симеоновата градина и по главната улица са минимални и се поемат от кметството, твърди главният секретар на общината Борислав Инчев. В общинските административни сгради също има безплатен безжичен достъп до глобалната мрежа. В парковете обаче броят на потребителите е ограничен. Както и времето за ползване на мрежата - до 90 минути. Но нищо не пречи на потребителите да влизат по няколко пъти на ден.

Wi-Fi зона има и в Парка на репресираните в район “Тракия”. Там нетът също е ограничен до час и половина. И заведенията предлагат безжичната услуга. Първоначално паролата за достъп се получаваше срещу поръчка на питие или храна, но по-късно почти навсякъде стана безплатно. Над 100 са хотелите, ресторантите, кафенетата и дори бензиностанциите, които предлагат подобна екстра. Безжичен интернет безпроблемно ползват и студентите, учениците в няколко училища и посетителите на някои спортни обекти в града.

В Кюстендил пуснаха през август т.г. безплатен безжичен интернет в центъра. Покритието е с радиус 100 м от сградата на кметството. Скептиците възприеха това като част от предизборната кампания на кмета Петър Паунов, който беше преизбран за втори мандат. Кметството просто купи 3 рутера по 70 - 80 лв. всеки и осигури покритие за градинката и за пейките около площада. На нета се радват най-много тийнейджърите.

Повече от 90% от заведенията в Перник са с безжичен интернет. На други места в града няма, но общината планира от догодина да въведе Wi-Fi в парковете.

Само в 30 частни заведения във Варна може да се ползва свободно безжичен интернет. С отдалечаването от централната градска част възможността за достъп намалява. Следващото струпване на заведения с Wi-Fi е около студентските общежития в район “Приморски”, както и около университетите. На територията на висшите учебни заведения също може да се ползва безплатно интернет. Обикновено за да получат парола, студентите трябва да покажат студентска книжка.

Гордостта на Кърджали пък е Гимназията с преподаване на чужди езици “Христо Ботев”. Там има 12 модерни таблета с тъчскрийн, които бяха доставени преди година по проект за 32 000 лв. от фондация “Америка за България”. “Децата пазят таблетите и внимават да не ги повредят”, каза директорката Йорданка Чавдарова. Гимназията е единствената в страната с подобно оборудване. От 4 г. там има и безжична връзка. В 7 класни стаи се ползват лаптопи, а в останалите има настолни компютри и интерактивни дъски. “Случва се да забравим програмата за деня, но и през джиесемите отваряме сайта на даскалото. Ако в час е скука, висим във фейсбука, или в междучасията търсим допълнителна информация по предметите”, обясняват ученици.

Шумен изгради своя безплатна интернет връзка преди 2 г. Тя обхваща 4 зони в града - центъра, кварталите “Тракия”, “Добруджа” и района на пл. “Гривица”. В Смолян няма обществен интернет.

Според експерти причина за състоянието на обществения интернет у нас е липсата на законодателство, което да стимулира изграждането на безплатни мрежи. Затова наскоро шефът на Атлантическия клуб Соломон Паси предложи да се въведе изискване на новопостроена сграда да не се издава акт 16, ако не е осигурен безжичен интернет. Идеята обаче все още не е стигнала до институциите. Затова от клуба заедно с Паневропейския съюз обявяват през 2012 г. съревнование за община с най-разпространен уайфай.

Труд

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
14 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
14 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
14 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
14 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
14 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
14 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
14 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
14 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
14 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
14 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
14 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
14 май 2021
Последни новини