След двойното убийство Джуни решавал судоку

На сутринта след двойното убийство на майка си и 6-годишното си братче Джунейт Шефкет е преговарял уроци по химия, а след това е решавал судоку.

Това става ясно от обвинителния акт срещу ученика, който окръжната прокуратура в Кърджали внесе в съда.

Делото за кървавото двойно убийство, което стана на 22 януари 2011 г. в центъра на Кърджали, е насрочено за 10 януари. Като извършител на престъплението се сочи непълнолетният тогава Джунейт. Той беше задържан като заподозрян непосредствено след убийството и в момента се намира в затвора в Стара Загора.

Обвинението посочва като причина за жестокото двойно убийство породилото се у Джунейт съзнание за неговата недооцененост, пренебрегването му в семейството и грубото незачитане на неприкосновеността на личността му.

Като малко момчето живеело при баба си и дядо си - тогава баща му Тамер работел в САЩ, а майка му Невджин е учела.

Джунейт бил добър ученик, дисциплиниран и изпълнителен. През последните месеци проявявал засилен интерес към четенето на криминални романи, трилъри и фантастика, гледал филми на ужасите, които теглел от интернет.

Другата страст на момчето бил футболът. През последните години то залагало на футболни мачове и успяло да събере около 10 000 лв. Джунейт смятал да ги инвестира в образованието си - искал да учи медицина и бил подкрепян от родителите си, които са медицински работници.

През 2010 г. изтеглил спестената сума и я дал на родителите си за закупуване на недвижим имот в Кърджали. Пред приятели Джунейт изказал недоволството си, че действията на родителите му не били съобразени с неговата воля, а парите все още не му били върнати.

Споделял също, че е недооценен и пренебрегнат у дома. Бил обиден на майка си, че не го поощрявала за помощта му в домакинството и изразявала недоволство от подготовката му по химия.

Пред приятел показвал неприязън към Невджин, докато баща си смятал за приятел. Към края на годината Джунейт започнал да отбягва приятелите си и да се затваря в себе си. Момчето все по-често се усамотявало в таванската стая, където четяло.

Според обвинителния акт вечерта преди убийството ученикът обявил, че отива на тавана да чете за предстоящия му на следващия ден урок по химия в Пловдив. Майката изразила опасение, че синът й няма да може да се подготви и ще се изложи. Джунейт не реагирал, но разговорът отприщил спомени за това, че майка му напоследък го смята за непохватен, непостоянен и го пренебрегва. Тогава момчето решава да извърши убийство, защото не може да понесе подобно отношение.

В полунощ Джунейт слязъл от таванската стая в семейното жилище. Заварил майка си и брат си да спят в спалнята. Взел 30-сантиметров нож от кухнята, върнал се в тъмната стая и започнал да нанася удари в гърдите на жената.

Невджин извикала, но не успяла да стане и започнала да се защитава от ножа с ръце. Борбата станала причина малкият брат Енис да се събути. Детето не реагирало на случващото се, обуло си пантофите, отишло до тоалетната, после пуснало телевизора в хола.

Джунейт слязъл до мазето, за да вземе дърва за подпалки и да запали камината в стаята и тогава решава да убие и братчето си. Връща се в апартамента и кара Енис да легне по корем на спалнята, покрива главата му с чаршаф и я притиска към леглото. След това започва да къса парчета от пижамата на детето и да ги тъпче в гърлото му. След като Енис бил вече мъртъв, Джунейт му облякъл яке и пренесъл тялото на покрива на блока. Младежът се връща в апартамента и за да се убеди, че майка му е мъртва, започва да нанася удари по главата й с твърд предмет и да скубе косата й.

При аутопсията на трупа са установени 11 прободни рани, 8 прорезни и 25-30 контузни. Според двете екпертизи причината за смъртта на жената е остра кръвозагуба. Съдебните лекари са категорични, че майката е починала бавно и мъчително.

Задушаване е причина за смъртта на Енис според патоанатомите. Детето е било удушено по особено мъчителен начин. В гърлото му са били намерени натъпкани 3 парчета плат, които запушили напълно дихателните пътища.

По шията имало следи от душене.

"Обвиняемият е действал с особена жестокост, като е съзнавал това. Множеството удари по тялото на пострадалата, техният интензитет, механизмът на причиняването им, безпричинното рязане на кичури коса от Невджин, душенето и натъпкването на текстилна материя от пижамата на братчето дълбоко в гърлото отразяват субективните качества на Джунейт Шефкет и сочат изключително ожесточение и агресивност", се казва в обвинителния акт.

След като убива майка си и братчето си, Джунейт измива ножа и го връща в кухнята. Събира дрехите си и парче плат, напоени с кръвта на майка му, в найлонова торбичка, а след това влиза в банята и си взема душ. Излиза от жилището с торбичката и я изхвърля в контейнер на километър от дома си.

Към 3 ч Джунейт се обажда по телефона на своя приятелка в София. Двамата разговарят около час и половина. Убиецът казва на момичето, че си е научил темите по химия, шегувал се и бил в добро настроение. В 4,30 ч Джунейт ляга да спи в детската стая и е събуден 3 часа по-късно от баща си Тамер, който се върнал от нощна смяна. Мъжът напуснал апартамента почти веднага, защото в свободното си време се занимавал с доставка на найлонови торбички и получил заявка от местен магазин.

Джунейт преговорил темите по химия, решавал судоку, след което си направил чай и пуснал телевизора.

Към 9,50 ч се обадил в Центъра за спешна помощ, представил се и съобщил, че майка му е мъртва. Веднага след разговора на вратата се позвънило. Била леля му, която трябвало да гледа Енис, докато семейството пътува за урока по химия в Пловдив. Момчето казало, че с майка му се е случило нещо лошо, а брат му е изчезнал, след което започнало да плаче. Обяснил, че е чел до 3 ч в таванската стая и нищо не е чул.

Лелята влязла в стаята и обърнала по гръб Невджин, чието тяло вече било вкочанено. Минути по-късно пристигнал повиканият медицински екип, а след него и полиция.

Часове по-късно след масирано издирване, в което бяха използвани и следови кучета, е открито тялото на Енис.

При първоначалните разпити Джунейт признава вината си и описва подробно действията си. При следствен експеримент непълнолетният е показал на разследващите контейнера, в който е изхвърлил кървавите дрехи. На по-късен етап от разследването, обаче Джунейт започва да отрича. Неотдавна в тв интервю от затвора момчето обясни, че нищо не си спомня от онази нощ.

Момчето е подложено на петорна комплексна съдебнопсихиатрична, а след това и на седморна комплексна съдебно психиатрична и психологична експертиза. Експертите са категорични, че Джунейт не страда от психично заболяване. Макар и непълнолетен, е разбирал значението на извършеното и е можел да ръководи постъпките си.

При експертизите не са установени признаци за разстройство на волевата способност за осъзнаване на постъпките, както и няма признаци за грубо нарушена оценъчна способност, са категорични обвинителите. Според тях обвиняемият може да дава достоверни обяснения и да носи наказателна отговорност.

Внесеното обвинение срещу Джунейт е по чл. 116 от Наказателния кодекс за убийство по особено жесток начин на повече от едно лице, а жертвите са се намирали в безпомощно състояние. Предвиденото в закона наказание в този случай е доживотен затвор без замяна, доживотен затвор или лишаване от свобода за повече от 15 г.

Чл. 63 от НК предвижда, ако извършителят е непълнолетен, лишаване от свобода от 5 до 12 г.

24 часа

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини