6 °C

След двойното убийство Джуни решавал судоку

На сутринта след двойното убийство на майка си и 6-годишното си братче Джунейт Шефкет е преговарял уроци по химия, а след това е решавал судоку.

Това става ясно от обвинителния акт срещу ученика, който окръжната прокуратура в Кърджали внесе в съда.

Делото за кървавото двойно убийство, което стана на 22 януари 2011 г. в центъра на Кърджали, е насрочено за 10 януари. Като извършител на престъплението се сочи непълнолетният тогава Джунейт. Той беше задържан като заподозрян непосредствено след убийството и в момента се намира в затвора в Стара Загора.

Обвинението посочва като причина за жестокото двойно убийство породилото се у Джунейт съзнание за неговата недооцененост, пренебрегването му в семейството и грубото незачитане на неприкосновеността на личността му.

Като малко момчето живеело при баба си и дядо си - тогава баща му Тамер работел в САЩ, а майка му Невджин е учела.

Джунейт бил добър ученик, дисциплиниран и изпълнителен. През последните месеци проявявал засилен интерес към четенето на криминални романи, трилъри и фантастика, гледал филми на ужасите, които теглел от интернет.

Другата страст на момчето бил футболът. През последните години то залагало на футболни мачове и успяло да събере около 10 000 лв. Джунейт смятал да ги инвестира в образованието си - искал да учи медицина и бил подкрепян от родителите си, които са медицински работници.

През 2010 г. изтеглил спестената сума и я дал на родителите си за закупуване на недвижим имот в Кърджали. Пред приятели Джунейт изказал недоволството си, че действията на родителите му не били съобразени с неговата воля, а парите все още не му били върнати.

Споделял също, че е недооценен и пренебрегнат у дома. Бил обиден на майка си, че не го поощрявала за помощта му в домакинството и изразявала недоволство от подготовката му по химия.

Пред приятел показвал неприязън към Невджин, докато баща си смятал за приятел. Към края на годината Джунейт започнал да отбягва приятелите си и да се затваря в себе си. Момчето все по-често се усамотявало в таванската стая, където четяло.

Според обвинителния акт вечерта преди убийството ученикът обявил, че отива на тавана да чете за предстоящия му на следващия ден урок по химия в Пловдив. Майката изразила опасение, че синът й няма да може да се подготви и ще се изложи. Джунейт не реагирал, но разговорът отприщил спомени за това, че майка му напоследък го смята за непохватен, непостоянен и го пренебрегва. Тогава момчето решава да извърши убийство, защото не може да понесе подобно отношение.

В полунощ Джунейт слязъл от таванската стая в семейното жилище. Заварил майка си и брат си да спят в спалнята. Взел 30-сантиметров нож от кухнята, върнал се в тъмната стая и започнал да нанася удари в гърдите на жената.

Невджин извикала, но не успяла да стане и започнала да се защитава от ножа с ръце. Борбата станала причина малкият брат Енис да се събути. Детето не реагирало на случващото се, обуло си пантофите, отишло до тоалетната, после пуснало телевизора в хола.

Джунейт слязъл до мазето, за да вземе дърва за подпалки и да запали камината в стаята и тогава решава да убие и братчето си. Връща се в апартамента и кара Енис да легне по корем на спалнята, покрива главата му с чаршаф и я притиска към леглото. След това започва да къса парчета от пижамата на детето и да ги тъпче в гърлото му. След като Енис бил вече мъртъв, Джунейт му облякъл яке и пренесъл тялото на покрива на блока. Младежът се връща в апартамента и за да се убеди, че майка му е мъртва, започва да нанася удари по главата й с твърд предмет и да скубе косата й.

При аутопсията на трупа са установени 11 прободни рани, 8 прорезни и 25-30 контузни. Според двете екпертизи причината за смъртта на жената е остра кръвозагуба. Съдебните лекари са категорични, че майката е починала бавно и мъчително.

Задушаване е причина за смъртта на Енис според патоанатомите. Детето е било удушено по особено мъчителен начин. В гърлото му са били намерени натъпкани 3 парчета плат, които запушили напълно дихателните пътища.

По шията имало следи от душене.

"Обвиняемият е действал с особена жестокост, като е съзнавал това. Множеството удари по тялото на пострадалата, техният интензитет, механизмът на причиняването им, безпричинното рязане на кичури коса от Невджин, душенето и натъпкването на текстилна материя от пижамата на братчето дълбоко в гърлото отразяват субективните качества на Джунейт Шефкет и сочат изключително ожесточение и агресивност", се казва в обвинителния акт.

След като убива майка си и братчето си, Джунейт измива ножа и го връща в кухнята. Събира дрехите си и парче плат, напоени с кръвта на майка му, в найлонова торбичка, а след това влиза в банята и си взема душ. Излиза от жилището с торбичката и я изхвърля в контейнер на километър от дома си.

Към 3 ч Джунейт се обажда по телефона на своя приятелка в София. Двамата разговарят около час и половина. Убиецът казва на момичето, че си е научил темите по химия, шегувал се и бил в добро настроение. В 4,30 ч Джунейт ляга да спи в детската стая и е събуден 3 часа по-късно от баща си Тамер, който се върнал от нощна смяна. Мъжът напуснал апартамента почти веднага, защото в свободното си време се занимавал с доставка на найлонови торбички и получил заявка от местен магазин.

Джунейт преговорил темите по химия, решавал судоку, след което си направил чай и пуснал телевизора.

Към 9,50 ч се обадил в Центъра за спешна помощ, представил се и съобщил, че майка му е мъртва. Веднага след разговора на вратата се позвънило. Била леля му, която трябвало да гледа Енис, докато семейството пътува за урока по химия в Пловдив. Момчето казало, че с майка му се е случило нещо лошо, а брат му е изчезнал, след което започнало да плаче. Обяснил, че е чел до 3 ч в таванската стая и нищо не е чул.

Лелята влязла в стаята и обърнала по гръб Невджин, чието тяло вече било вкочанено. Минути по-късно пристигнал повиканият медицински екип, а след него и полиция.

Часове по-късно след масирано издирване, в което бяха използвани и следови кучета, е открито тялото на Енис.

При първоначалните разпити Джунейт признава вината си и описва подробно действията си. При следствен експеримент непълнолетният е показал на разследващите контейнера, в който е изхвърлил кървавите дрехи. На по-късен етап от разследването, обаче Джунейт започва да отрича. Неотдавна в тв интервю от затвора момчето обясни, че нищо не си спомня от онази нощ.

Момчето е подложено на петорна комплексна съдебнопсихиатрична, а след това и на седморна комплексна съдебно психиатрична и психологична експертиза. Експертите са категорични, че Джунейт не страда от психично заболяване. Макар и непълнолетен, е разбирал значението на извършеното и е можел да ръководи постъпките си.

При експертизите не са установени признаци за разстройство на волевата способност за осъзнаване на постъпките, както и няма признаци за грубо нарушена оценъчна способност, са категорични обвинителите. Според тях обвиняемият може да дава достоверни обяснения и да носи наказателна отговорност.

Внесеното обвинение срещу Джунейт е по чл. 116 от Наказателния кодекс за убийство по особено жесток начин на повече от едно лице, а жертвите са се намирали в безпомощно състояние. Предвиденото в закона наказание в този случай е доживотен затвор без замяна, доживотен затвор или лишаване от свобода за повече от 15 г.

Чл. 63 от НК предвижда, ако извършителят е непълнолетен, лишаване от свобода от 5 до 12 г.

24 часа

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 21.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
21 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
21 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
21 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
21 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
21 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
21 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
21 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
21 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
21 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
21 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
21 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
21 яну 2021
Последни новини