Дърворезбите на Ридван обикалят света, най-после ги видяхме и в Кърджали

Единственият майстор на дърворезбата в Кърджали показа своите творби в Арт галерия Кръг. 27 години Ридван Мустафа вае произведения на изкуството в пълна анонимност.Творбите му са познати в Сингапур, САЩ,ЮАР, но не и в Кърджали.

Дърворезбата изисква скромност и аз се придържам към нея, каза при откриването на изложбата творецът. Той е възпитаник на училището по приложни изкуства в Котел и е съученик на известния майстор на кавала Теодоси Спасов.

Изложбата е озаглавена” Ателието на Ридван”.Майсторът на дървото предпочете да покаже на събралите се гости как вае творбите си.  Изложбата включва пана, пластика, скулптура и дневник с ескизи на негови художествени проекти.  Работи с 90 длета и използва новите технологии при художествената обработка на дървото, като съчетава изяществото на българската класическа дърворезба и ориенталската орнаментална традиция. Според Ридван Мустафа българската традиция в дърворезбата е по богата от турската. Първата включва антропоморфни,животински и растителни мотиви. Турската залага повече на геометричните.

Ридван е наследил занаята от дядо си Шефкет Расим от село Генерал Тошево. От 1983 г. живее в Кърджали. Работил е в Кукления театър и в МДТ „Кадрие Лятифова”, от 2005 г. е член на Задругата на майсторите на народни художествени занаяти.  Най-мащабната му творба са масивните портални врати с дърворезба в хотел „Язовир Кърджали” в Енчец.

Сред творбите в изложбата могат да се видят 4 големи розетки за таван с диаметър от 1,20 м до 2,00 м, фигурални пластики, резбовани кутии за бижута, декоративни пана, ръчно изработени и струговани дървени чинии, изделия от чам, орех, череша и елша, подходящи за интериора на съвременните жилища и офиси.

Кърджали бг вести

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини