Любители на дивата природа се стичат на Средна Арда

Туристи от цялата страна идват до Кърджали за да гледат единствената естествена колония на белоглав лешояд. Птиците гнездят на скалите на спирка Средна Арда. Тук е и рай за рибарите. Те идват със скъпи такъми за да покажат класа , ловейки риба във водите на язовир „Студен кладенец”.Любителите на природата  се приютяват в къщата за гости „Средна Арда”. До тук се стига само с лодка или влак. Затова мястото е девствено, почти диво. Това привлича уморените от урбанизацията туристи.

 Къщата за гости е построена през 1981 г. на брега на язовира от треньора на боксьорите ни Стоян Узунов. Негов съсед е Ники Сървайвъра. Стоян е карал капитански курс и превозва своите гости с лодка. Направил е кей под къщата. Пътниците надяват спасителни жилетки. Пътуването с лодка е част от неповторимите изживявания за туристите. Стоян Узунов предлага на тези които искат да ловят риба и въдици. Рибата е толкова много,че може да се лови с обикновена касетка за плодове.

 В Къщата за гости командва съпругата му Катя. Тук може да похапнете рибена чорба и специалитети. В камината може да си врътнете и чеверме. Има и пещ за по специални ястия.

 Гост на „Средна Арда” е бил водещия на кулинарно шоу Ути Бъчваров. Идвал е и американският военен аташе.

 От Средна Арда с лодка може да прекосите язовира и стигнете до Татул.За любители на пешеходен туризъм се предлага и ходене до Перперикон. Може да направите и фото-сафари.

 Тези които са посетили къщата , казват,че тук си почиват истински далеч от шума на градската цивилизация.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини