„СЛАВЕЙКОВ” Е ЧАСТ ОТ „ЕВРОПЕЙСКИТЕ УЧИЛИЩА ЗА ЖИВА ПЛАНЕТА”

Преподавателката по английски език в СОУ „Петко Рачов Славейков” Станимира Паскова и Еркан Генч от ХІг клас се завърнаха от международен семинар-обучение по разработване и управление на училищни проекти, свързани с опазване на околната среда/дивата природа,  по програма „Европейски училища за жива планета”. Форумът бе организиран от екологичните организации WWF-Австрия, WWF-Румъния, фондация ERSTE-Австрия.

Програмата „Европейски училища за жива планета” има за цел създаване на международна мрежа от училища в Централна и Източна Европа, които са преминали обучението на Академията на WWF-Австрия и WWF-Румъния и фондация ERSTE-Австрия и са разработили свои местни екологични проекти по три основни направления: Опазване на р.Дунав,  Екологичен отпечатък и Формиране на активна гражданска позиция. Стремежът на организаторите е все повече млади хора и техните учители да бъдат не само осъзнати и компетентни по въпросите на устойчивото развитие и екологията граждани, но и да се превърнат в про-активни организатори и мултипликатори на екологични инициативи. Програмата се провежда за четвърти път и обхваща 11 държави от крайдунавския регион, от всяка държава се селектират по три училища, като общият брой на участниците е 33; за тазгодишния кръг кандидатите са достигнали внушителното число от 180 образователни институции от Австрия, Унгария, Румъния, България, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Словения, Словакия и Молдова – доказателство за нарастващата популярност на програмата.

  За първи път училище от гр. Кърджали е сред одобрените за участие в международната програма. СОУ ”П. Р. Славейков” със свой екип се присъедини към новия отбор европейски училища, които преживяха незабравими емоции по време на 5-дневния им престой в Националния парк Илмитц непосредствено до Виена. Пъстрата и весела група от учители и ученици усърдно се учеха на практически знания и умения за разработване и управление на малки проекти, забавляваха се заедно с много игри на открито, обиколиха с колело дивите местности на Парка, а нашите ученици се срещнаха със своите връстници от базираната във Виена младежка еко-организация YTAE – Youth Taking Action for the Earth и си спретнаха заедно вечеря край лагерния огън.

  Нашият екип не само бе от най-ентусиазираните и активни участници в уъркшоповете и игрите, но и се отличи с позитивизма  и професионализма си в познаването на конкретната проблематика, в осъществяването на успешна интеркултурна комуникация, реализирана на английски език, и особено във фотографското майсторство на единайсетокласника Еркан Генч.

Вече стартираха дейностите по разработения собствен училищен проект по едно от основните три направления за периода декември 2011 – май 2012г. В края на май нашият екип ще замине в Румъния, за да представи проекта си заедно с останалите участници в международната общност на програмата „Европейски училища за жива планета.” В момента ученици от ХІ-тите класове се занимават с различни дейности, включени в проекта, осъществяват съвместни инициативи с общинска администрация, ОДК и екологични организации.

Нешка Шопова

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини