300 полицаи ще ни пазят по празниците

Над 300 полицаи и 30 пожарникари ще участват в проверките по увеселителни обекти, религиозни храмове и в охраната на обществения ред по време на коледните и новогодишните празници. Операциите ще обхванат заведенията, където ще се организират празненства и черквите, в които ще има тържествени литургии. Специално внимание ще се обръща на пожарната безопасност и изходите за евакуация при необходимост. При констатирани нарушения ще бъдат издавани предписания за отстраняването им. На специален контрол подлежат и обектите, които търгуват с акцизни стоки и пиротехнически изделия.

Засилена охрана ще бъде осигурена на местата, където се очаква струпване на хора – пазари, базари, заведения, курортни комплекси. С оглед на обичайно засиления трафик и безопасността по движението пътни полицаи ще извършват масови проверки на водачите за употреба на алкохол, спазване на ограниченията на скоростта, техническата безопасност на автомобилите.

Гражданите, които посещават оживени места, трябва да бъдат бдителни, за да не станат жертви на джебчии, които се активизират по празниците.

Семействата, които планират да отсъстват от домовете си, е добре да вземат мерки за опазване на имуществото си. Практиката сочи, че специализирани групи за кражби от апартаменти използват празниците, за да извършват своите удари. Включването на сигнално-охранителна техника е една от възможностите за по-голяма сигурност на дома. Препоръчително е ценни бижута и големи суми пари да не бъдат оставяни в жилищата. Добре е близки или съседи да наглеждат дома по време на отсъствието на собствениците, за да подадат навреме сигнал, ако той бъде разбит.

Празниците се използват и от телефонните измамници. Затова не влизайте в договорки, ако по телефона ви съобщят за нещастие с ваш близък /катастрофа, заболяване, арест/ и поискат определена сума, за да разрешат проблема. По никакъв повод не предавайте пари на непознати.

Особено внимателно трябва да се използват пиротехническите изделия и в никакъв случай да не се приготвят самоделни взривни устройства. Родителите да напомнят на децата си, че невнимателното боравене с този вид изделия може да доведе до тежки наранявания. Преди употребата внимателно да се прочетат правилата за безопасното използване.

И тази година по време на празничните дни ще има дежурни оперативни групи за разкриване на престъпления „по горещи следи” във всички полицейски управления в областта.

Полицията призовава гражданите да подават своевременно сигнали на тел.112, ако станат свидетели на престъпления или потърпевши от произшествия, за да бъдат организирани бързи оперативни и издирвателни действия за разкриване на извършителите.  Това съобщиха от регионалния пресцентър на МВР.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини