Започва мащабна кампания за доброволно кръводаряване

Специален автомобил с модерно оборудване на стоойност над 230 000 евро ще бъде закупен за целите на кръводаряването в Кърджалийско. Той ще обслужва нуждите на многопрофилната болница „Д-р Атанас Дафофски”.Това ще стане по проект за съвместно сътрудничество между България и Гърция с участието на съседните ни области Хасково и Смолян.Проектът е изготвен от областна администрация в Кърджали.

Вече е сключен договорът за финансирането му.Бюджетът на проекта е на стойност 895 056 евро, като 310 000 от тях ще получи областна администрация в Кърджали.

Идеята на проекта е да се насърчи доброволното кръводаряване в региона. Искаме кръводаравяането и кръвопреливането да станат неразделна част от здравната система. Гражданите да не се притесняват когато трябва да дават кръв,казаха от областна администрация. Ще се акцентира на безопасността при кръводаряването. Така ще може да се създаде единна мрежа.

В момента се ремонтира и подготвя информационен офис по проекта.В него ще се получава пълна информация по начинанията. Предвиждат се серия от информационни събития, които ще приключат с мащабна акция по кръводаряване.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини