БСП иска спиране на контрабандата за да се напълни хазната

 БСП е подготвила алтернативен бюджет на предложения от правителството. В него са набелязани конкретни мерки за оздравяване на икономиката в условия на криза. Важно условие за прилагането им е спирането на контрабандата, която се протежира от правителството. Това заяви в Кърджали народният представител Димчо Михалевски.

Той посочи,че план-сметката за 2012 г. не се различава съществено от миналогодишната. По отношение на данъчните постъпления тя е твърде оптимистична. През 2008 правителството на Тройната коалиция имаше данъчни постъпления от 23,5% от брутния вътрешен продукт. Сега те са едва 18%,посочи депутатът. Според него това е спад с 1 млрд.лева. Причината за това според Михалевски е смазващия натиск на правителството върху малките и средни предприятия. Той цитира мнението на водещи експерти според, които едва 7% от данъчните постъпления трябва да се събират принудително. Останалите 93 на сто трябва да се плащат доброволно. При нас е налице откровен полицейски натиск върху малкия  и среден бизнес. Затова и събираемостта е много по -малка отколкото при управлението на Тройната коалиция,подчерта Михалевски.

   Социалистите сочат няколко ключови мерки,които трябва да се приложат за да се напълни хазната. Един от тях е да се вдигне максималния осигурителен праг.Така богатите ще плащат повече. Това ще донесе125 млн.лева в бюджета

   Михалевски зяви също, че социалистите са против увеличаването на дълговете на държавата.Заварихме хазната с борчове от 45% от Брутния вътрешен продукт и ги сведохме до 14%. Сега кабинетът Борисов ги вдига над 20 % отбеляза Михалевски.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини