Славейковци и ботевци представиха Кърджали на международна кръгла маса

Международната кръгла маса на тема „За чисто училище” се проведе в град Перник през изминалата седмица. Форумът бе организиран от Професионална гимназия по техника и строителство „Арх. Й. Миланов”, а участниците в него бяха представители на четири държави – България, Македония, Сърбия и Турция. По трима ученици от общо 20 училища обмениха опит, добри практики, нови идеи, предложения и практически насоки как да опазим природата чиста. Целта на училищния форум е учениците да се сближат и да постигнат общата глобална цел - опазването на околната среда, а към тях с всяка изминала година да се присъединят повече и повече училища в Европа и света. Инициативата цели да сближи децата и да обедини усилията им за запазване на природата, поясни председателят на Съюза на работодателите в системата на средното образование Самуил Шейнин, който е и директор на училището-домакин.

Участници в групата на СОУ „Петко Рачов Славейков” бяха единадесетокласниците Ралица Арнаудова, Любляна Димитрова и Еркан Генч с ръководител Нешка Шопова – педагогически съветник. Жана Станкова от Х клас, Ахмед Юмер от ХІ и Божидар Чакъров от ХІІ клас, водени от помощник-директора Радка Попгеоргиева, формираха представителството на ГПЧЕ „Христо Ботев”. Двете училища поеха твърдия ангажимент да разпространят информацията сред другите образователни институции в област Кърджали и сред партньорите си, както и да приобщят към каузата поне по още пет училища. Важна съставна част на кърджалийската група се оказа преподавателката по английски в СОУ „Славейков” Севги Али, която бе ангажирана през цялото време на кръглата маса с превода от и на турски език.

            Официалното откриване на кръглата маса протече тържествено в присъствието на патрона на кръглата маса - областния управител Иво Петров, зам.министърката на околната среда и водите Евдокия Манева, синдикалната лидерка Янка Такева, кмета на Перник Росица Янакиева, началника на РИО Ваня Коконова и др.официални гости. Съпътствано бе с програма, представяща талантите на града в лицето на групите за балет, латиноамерикански танци и музика от местния ОДК. На форума присъстваха и представители на турското посолство и кметът на Крива Паланка. В първия ден на кръглата маса официален гост бе директорът на СОУ „П. Р. Славейков” Милко Багдасаров.

            Вторият ден на екологичния форум бе с практическа насоченост, като всички участници бяха разделени на три групи – по един представител на училище във всяка. Така Ралица и Жана имаха за задача да изработят рециклирана хартия, на която после изписаха своя екопризив, Любляна и Ахмед – да изготвят стикери за опазване на училищната среда чиста, а Божидар и Еркан се включиха в отборите за засаждане на цветя. В рамките на тези занятия учениците общуваха най-пълноценно със своите връстници, зародиха се искрени приятелски отношения.

            Допълнително за доброто настроение и желанието да бъдат заедно допринесе панорамната обиколка на град Перник и кратката екскурзия до столицата София. Част от официалния транспорт на кръглата маса бе и училищният автобус на СОУ „П. Р. Славейков”. Кърджалийци и от двете училища се откроиха не само с изразяването на мнения, позиции и със задаването на множество актуални въпроси, а и със способността си да се забавляват по младежки, създавайки невероятна и завладяваща атмосфера около себе си.

            След множеството дискусии в третия ден на кръглата маса всички училища – участници обобщиха резултатите от срещите, изготвиха решения, поеха ангажименти и получиха знамето на кампанията, за да го поставят на видно място в училищата си. Всички участници ще засадят дървета, ще поставят три разноцветни кошчета в учебните стаи за разделно събиране на отпадъците и ще пропагандират екомисията на кръглата маса. Участниците си обещаха да се видят отново догодина през месец септември, като стремежът е да се постигне мултиплициращ ефект – следващата година да се присъединят 200 училища от различни държави.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини