Езиковата с награди от Национален конкурс по родолюбие

На 4 ноември  сградата на Националния исторически музей в София посрещна номинираните за награди ученици и учители, участвали в ХIX национален конкурс „Родолюбие”, организиран от Национален клуб „Родолюбие”, МОМН, НДК, Историческия факултет на СУ „Климент Охридски”, СБУ , Българско генеалогично дружество  „Родознание”,  Общобългарска фондация ТАНГРА ТанНакРа. На тема: „България – европейска самоличност и специфична духовност”, участниците в конкурса изложиха свои становища  и научни разработки за събития и личности, разглеждани на фона на европейските и световни процеси. НК „Родолюбие” години наред провокира младите хора към духовна приемственост и творческа изява. И тази година  конкуренцията беше много голяма - участията бяха над 130 от цялата страна.

ГПЧЕ „Хр.Ботев” имаше впечатляващо участие с две презентации на Анета Танкова от ХIIН1 клас и Николета Обретенова и Мириам Кайряк от ХIIА1 клас с консултант Станка Вълова, учител по История и цивилизация. Анета Танкова грабна  специалната награда  на Българското генеалогично дружество „Родознание”. Заедно с преподавателката си по история тя направи задълбочено проучване в раздел „Моето родословие – основание за самочувствие” като разгледа живота на своите прадядовци – първият свещеник в град Кърджали – поп Георги Стоянов и  изтъкнатия краевед и  журналист и негов син – Кирил Попгеоргиев. Изготви компютърна презентация, която впечатли не само журито, но и представителите на всички съорганизатори на конкурса. Затова тя бе поканена от представителя на Българското генеалогично дружество да предостави научната си разработка за отпечатване на страниците на  списание „Родознание”.

Възможност за участие  в конкурса със свои разработки имаха и учителите. За тях темата беше поставена с изключителна категоричност: „Мисия учител”. Силно впечатление на жури и участници направи и участието на Станка Вълова – дългогодишен преподавател по История и цивилизация в ГПЧЕ „ Христо Ботев” и ръководител на клуб „Млад историк” в училището. Вижданията й за ролята на учителя в съвременното училище, тя изложи в разработката си на тема: „ Хей, Учителю, научи ни да мислим свободно!”.  За нея мисията на учителя е удовлетворение и отговорност – отговорност да поеме Истината за времето, да я съхрани и да я предаде на поколенията неопорочена и чиста. „Приемам наградата като признание за сериозния и отговорен труд на всички колеги от езиковата гимназия”, сподели Станка Вълова при награждаването си. Още по категорична бе оценката за нейната работа  в писмото на РИО: „Това е резултат от сериозна педагогическа работа, далеч надхвърлила задължителното обучение”.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини