Международния симпозиум за турската култура пред провал

Днес  Кърджали трябваше да  бъде домакин на Международен симпозиум „Среща на турската култура от Тракия и Родопите” и Дни на турската култура и изкуство. Проявата се организира от културно-просветното дружество „Анкара-Текирдаг”,  съвместно с Дружеството за турска култура и изкуство-Кърджали.Симпозиумът се отлага за неопределено време поради това,че не всички участници в него от турска страна са получили визи,съобщиха от Дружеството за турска култура и изкуство-Кърджали.

Освен в Кърджали  симпозиума ще гостува и в Мадан на 3 ноември, където се организира съвместно с Родопското Дружество за етнокултурно взаимодействие на  Салих Бозов.

Международният симпозиум трябваше да  бъде открит на 2 ноември от 10.00 часа в Бизнесинкубатора в Кърджали. В първото заседание на панела, трябваше да се включат 12 участници от Турция и България ще изнесат свои научни доклади, свързани с турската култура в страната. Председател на заседанията щеше да бъде проф. д-р. Рефик Туран, ръководител катедра по история в Университета Гаази, а зам.-председател д-р. Сабри Алагьоз, председател на Турски културен център в София. В панела освен тях, щяха да участват известният историк проф. Юмер Туран, изследователят писател-поет Абдуллах Сатоглу, художничката Айнур Ачъкгьоз, председател на Дружество на балканските жени, турколозите проф. Ахмет Гюншен и Иса Джебеджи, изследователят писател от Кърджали Мехмет Алев и други. 

 Днес от  17.00 часа в Артгалерия КРЪГ ще бъде открита обща изложба с творбите на 12 художници от региона и изселници в  Турция.  

Част от проявата е концерт в Дома на културата днес от 19.30 часа. В него ще вземат участие ансамбълът за турски народни песни и танци „Пехливанкьой”от Турция, хорът за турска класическа музика в Едирне към Министерството на културата на Турция, фолклорните групи към Турски съюз в Ксанти, Гърция и „Нов път” в Скопие, Македония, а нашия регион ще представляват фолклорните ансамбли „Родопея” при ПГТХВП „Св. Св. Кирил и Методий” в Момчилград и  ансамбъл за турски фолнлор към Дружеството за турска култура и изкуство,съобщава журналистката Ресмие Мюмюн от вестник Карджали Хабер.

Кърджали бг вести

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини