Морето залива курортите

Нивото на водния басейн се е повишило с 30 см, съобщават океанолози. При силна буря потъват Поморие, Слънчев бряг, Златни пясъци, Балчик, Албена и Варна. Черно море руши бреговете си, като всяка година залива все по-голяма част от сушата, наблюдават учените от държавите, които граничат с него, съобщиха пред вестник „Република" от Института по океанология към БАН, предаде КРОСС.

Експертите са на мнение, че промените в атмосферните условия правят морето ни все по-бурно и опасно. Отчетено е повишение на морското равнище от цели 30 сантиметра от средата на миналия век досега.

В резултат на това от Руската академия на науките прогнозират, че на българска територия е възможно да бъдат залети Поморие, Слънчев бряг, Балчик, Златни пясъци, части от Албена и Варна. Това са най-ниските точки по нашето Черноморие. Все по-бурно и опасно става Черно море, съобщават учените от Института по океанология към БАН. "Отчитаме повишение на морското равнище от 30 сантиметра от средата на 20 век досега" , съобщи пред вестника доцент Веселин Пейчев.

Явленията, които наблюдават експертите и техните колеги от целия регион, са породени от промяната в атмосферните условия, които водят до силни щормове (морски бури) и повишаване нивото на водния басейн.

Изводът на учените е, че основната причина за опасните аномалии е промяната в климата през последните години, за които основен виновник е глобалното затопляне. Температурата на въздуха над Черно море се е повишила с около един градус по Целзий за последните няколко години.

Източник: cross-bg.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини