Здравният министър се пребори за джипитата

Да се запази миналогодишната сума в бюджета на здравната каса за джипитата. За това успя да се пребори министърът на здравеопазването Стефан Константинов. Идеята на "ножицата" за семейните доктори беше да се спестят пари от доболничната помощ, които да се налеят в другите звена на системата, предаде АСН.

"Концентрираме се върху доболничната помощ и профилактиката, защото така работи една ефективна здравна система", коментира Константинов. Той издейства и 10 млн. лева отгоре към трансфера от НЗОК към министерството. Вместо 458 млн. лева МЗ ще получи 468 милиона. "Ще има повече пари и за Спешна помощ, обеща здравният министър. Той обясни, че парите ще са за увеличаване на заплатите в сектора и за по-добри условия на труд.

Константинов е категоричен, че месечните възнаграждения на спешните доктори могат да се вдигнат и с реформи. Здравният министър подчерта също, че през следващата година неговото ведомство няма да плаща големите борчове, които е трябвало да издължи през 2011 г., и от това също ще се спестят пари.

Обещаните 65 млн. лева, с които да се покрият старите задължения на лечебниците, са вече в бюджета, каза пък вицепремиерът Симеон Дянков.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини