Търсят „Мъже в черно”,пазят от пожари

В навечерието на зимата най-търсени в Кърджали са коминочистачите. Гражданите трескаво издирват мъжете в черно за да им отпушат комините, след като половината град вече се отоплява на твърдо гориво. Причината за голямототърсене са зачестилите пожари причинени от запушени комини. Според полицейските бюлетини почти всяка седмица в изминалия отоплителен сезон някъде в региона е горяла къща заради запушен комин. Рекорд бе поставен в един уикенд, когато се подпалиха пет комина наведнъж. Огнеборците дават напътствия на гражданите като най- важното е да намерят  коминочистачТой не само носи щастие на тези, които се докоснат до него,но и е гаранция ,че домът ви няма да се подпали през зимата.

 Иванка И. от месец търси коминочистач. Обърнала се е първоначално към пожарната.От там са я насочили към строителните фирми. Оказва се, че повечете малки компании, които са имали е тази услуга са фалирали. Мъжете в черно са се насочили към големите градове където има повече работа и заплащането е по-високо.

 Очаква се голямото търсене на коминочистачи и използването на въглища и дърва за отопление да възродят този древен занаят и в Кърджали.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини