Нобелов лауреат за 2011 почина дни преди обявяването му за награден

Ралф Стейнман. Сн.: cerc.gc.ca

В Стокхолм обявиха тазгодишните носители на Нобелова награда за физиология и медицина. 10 милиона шведски крони (около 1,4 млн долара) се присъжда на трима учени за изучаването на активирането на вродения имунитет - Брус Бьотлер (Bruce A. Beutler), Жул Хофман (Jules A. Hoffmann) и Ралф Стейнман (Ralph M. Steinman). Церемонията за награждаването е на 10 декември.

Вроденият имунитет е способността на живите организми да разпознават и  обезвреждат патогените, даже и ако досега на са били в контакт с тях. Еволюционно това е най-древната система, която имат всички многоклетъчни животни и растения.

Нобеловата награда се присъжда на тримата учени за поредица експерименти, които хвърлят светлина как именно става "включването" на вродения имунитет при среща с инфекции, и как си взаимодейства с придобития имунитет.

На 30 септември е починал канадският учен Ралф Стейнман (Ralph M. Steinman),  се съобщава  на официалния сайт на университета Рокфелер, където е работел ученият. 68-годишният Стейнман е боледувал от рак на панкреаса през последните две години. В университета са научили за смъртта на учения от негови роднини едва в понеделник. Отбелязва се, че през последните си месеци Стейнман е вземал лекарства, действието на които е базирано на собствените му изследвания.

Нобеловата награда не се присъжда посмъртно. Все пак може да бъде присъдена, в случай, че лауреатът е починал след обявяването на победителите, преди церемонията за връчването. Възникналата сътуация е уникална и засега не е ясна съдбата на наградата, присъдена на Стейнман. ИТАР-ТАСС съобщи, че ръководството на Нобелевия комитет на Каролинския институт, който присъжда наградата за  физиология и медициня, вече е решило, че няма да избира друг лауреат.  

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини