Дянков намери пари за пенсии

Непредвиденият недостиг на средства в бюджета на НОИ към август 2011 г. е в размер на около 250 млн. лв. и се покрива с постъпилите допълнителни приходи от Агенция "Митници", заяви по време на петъчния парламентарен контрол вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, информира Медиапуул.

Дефицитът на НОИ трябваше да бъде намален със 700 млн. лева през тази година според договорените през миналата година промени в пенсионната система. Още през пролетта обаче се видя, че заложените приходи не се изпълняват, което беше използвано и като официален мотив за отстраняването на управителя на НОИ Христина Митрева.

"Европа е изправена пред тежка криза и проблемите в Гърция продължават тази криза. В тази тежка година България е единствената държава в целия ЕС, която увеличи пенсии", заяви Дянков визирайки повишението на вдовишките добавки. Той припомни, че от 1 септември е повишена и минималната работна заплата.

"Това означава, че социалната политика на правителството е успешна и може да си позволи това за разлика от голяма част от Европа", коментира Дянков.

По време на парламентарния контрол Дянков съобщи още, че просрочените задължения на общините възлизат на 208 млн. лева. Сред първите 15 места по размер на задълженията се нареждат Видин ( с 22 млн. лв. задължения), Сливен (13 млн. лв.), Перник ( 12 млн. лв.), Кърджали (7 млн. лв. ), Силистра (близо 7 млн. лв.), Дупница (близо 7 млн. лв.), Хасково (5 млн. лв.), Поморие (4 млн. лв.), Смолян (3.5 млн. лв.).

Дянков посочи, че средно на жител в тези общини се падат около 80 лв. просрочия в резултат на лошото управление на общинските бюджети.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини