Рязко пада броя на туристите на Перперикон,достъпът затруднен

Мораториум върху разкопките на скалния град Перперикон искат общественици от Кърджали. Те настояват археологическите проучвания да бъдат замразени, докато проучените досега археологически останки не бъдат обезопасени и консервирани. От години се обещава,че подстъпите към Перперикон ,и до т.нар.скален дворец ще бъдат обезопасени. Обещано бе,че пътят към скалния град, който археолозите проучеха ще бъде покрит със дървени платформи.Липсват парапети около отвесните стени на скалния „дворец”. Инцидентите със туристи са ежедневие. Зачестиха по тежките травми, особено счупванията на крайници. Наскоро бе регистриран поредния случай,оплакват се туроператори, които правят застраховките на гостите на Кърджали.

Мораториумът ще даде възможност разкритите сгради и крепостни стени да бъдат консервирани и реставрирани. В тази насока екипът, който разкопава обектът полага грижи. Те обаче вече не са достатъчни. Желанието на археолозите е да получат достатъчно средства за цалостната социализация, но за съжаление държавата бави парите.

 Инцидентите на Перперикон и трудния достъп до него са една от причините за намалелия интерес на туристи към паметника. Според Георги Чепишев, експерт по реклама и туристически услуги през последните години потокът от туристи към Перперикон е намялял десетократно.

Георги Кулов

Източник: kardjali.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини