"Пиенето" на кръв подмладява

Вампирите имат право, когато се опитват да пият кръвта на по-младите си жертви. Изследователи от Станфордския университет в сътрудничество със свои европейски колеги са установили, че инжектирането на кръвна плазма от невръстни мишки в по-стари екземпляри значително ги подмладява, пише сайтът iheartchaos.com.

Резултатите от проучването бяха публикувани в новия брой на сп. "Нейчър". В дългосрочен план изследването ще помогне на медицината да открие нови пътища за забавянето на стареенето на човешкия мозък.

Станфордските учени експериментално доказаха, че при вливането на кръв от по-млади екземпляри в по-стари опитни мишки, се наблюдава драстичен подмладяващ ефект. Мозъците на зрелите животни започват да ускоряват дейността си чрез активизирането на синаптичните връзки, възникват по-малко инфекции. Инжектираните с нова кръв животни силно повишават тонуса си, увеличава се сексуалният им апетит.

Учените направили и обратния експеримент - вкарали в кръвоносната система на млади мишки плазма от стари екземпляри. Не след дълго те започвали да проявяват "старчески" симптоми и били по-уязвими от инфекции. В опитите била използвана кръвна плазма, защото кръвните клетки са прекалено големи, за да могат да преодолеят мозъчната преграда. Но изследователите изолирали малки протеини, секретирани от клетките, които могли безпрепятствено да преминават в мозъка, наречени хемокини. Екипът предполага, че именно хемокините предизвикват подмладяващия ефект, задействан от по-младата кръв.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини