Люти чушки в ракията. Преглед на националния печат

„24 часа": Едно въже да имаше, Едит щеше да е жива

"Децата падаха по земята и ревяха. Всички бяхме в шок след вестта, че Едит не е жива. Все още и никой от съучениците не иска и не може да осъзнае случилото се."

Това заявиха вчера от училищното ръководство на Гимназията с преподаване на чужди езици "Христо Ботев" в Кърджали, чиято 15-годишна възпитаничка Едит Симеонова загина нелепо в бушуващото море край Созопол в понеделник.

Следобед на 29 август 3 приятелки бяха пометени от върхлетяла ги вълна от скала, докато позираха за снимка за спомен.

"Детето е решило да запечата един щастлив миг по време на ваканцията си. За зла участ този миг се оказа последен", каза вчера след погребението кметицата на Крумовград Себихам Мехмед.

"77 възпитаници от 2 училища бяха на лагер в почивната база в Приморско. Решихме да посетим Созопол, след като 2 дни морето бе бурно и не ставаше за къпане. До 14,30 ч разгледахме църквата "Св.св. Кирил и Методий", където са мощите на св. Йоан Кръстител.

След това групата от 37 деца, които бяха дошли в Созопол, се раздели. Една част отидоха в Историческия музей, а друга - да пазаруват сувенири. Определихме сборен пункт в 17 ч след инструктаж.

„24 часа": Качеството на храните пада, а цените им скачат

Производствената инфлация е по-висока от потребителската. С други думи, цените на едро скачат повече, отколкото тези в магазините. За последната година статистиката изчисли, че поскъпването на изхода на предприятията е 8,4%, а инфлацията е само 4,4 на сто.

Как става това? Възможно ли е нарочените за мошеници и печалбари търговци на дребно да поемат част от повишението на производствените цени? Едва ли.

Обяснението на парадокса е просто. В България в последните години активно навлязоха десетки мултинационални вериги хипермаркети. Те вече заемат значителен дял от търговията на дребно.

Тези магазини се снабдяват директно от производители от цял свят. Заради жестоката конкуренция помежду им водещият принцип е ниската цена.

Подбират се такива доставчици, които могат да я осигурят. Така ако български производител вдигне цената, веднага може да бъде заменен от чужд. Именно присъствието на веригите, които често са хулени от родните фирми заради налагани според тях дискриминационни условия, са и причината за задържане на поскъпването. Без тях няма спирачка пред желанието на фирмите да вдигат цените и печалбите си. Присъствието на веригите у нас ни прави независими от инфлацията.

„Труд": Кандидат за кмет от ГЕРБ живее при наркобос

Кандидатът за кмет на ГЕРБ в Невестино Пламен Цветков е наемател на заподозрян за наркотрафик Стоян Гецев, по прякор Кравата, в с. Ваксево, разкри в. "Труд". Срещу 50 лева наем месечно той е получил правото да обитава къщата на Гецев на ул. "Ленин" № 71.

В началото на август вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов обяви, че при специализираната полицейска операция "Наглецът" са задържани Стоян Кравата, 3 кг хероин, един македонец и 48 хиляди евро по време на сделка.

Тогава Цветанов изрично подчерта, че Стоян Кравата се сочи за лидер на международна престъпна група, която се занимава с трафик и разпространение на наркотици на територията на България, Македония, Турция, Гърция и Западна Европа. "Операцията е наречена "Наглецът" благодарение на "богатото" криминално минало на задържания", каза тогава Цветанов.

През 2005 г. Стоян Кравата е бил задържан на ГКПП-Кулата в кола с гръцка регистрация, в която са открити 19 кг хероин. Задържаният е бил осъден ефективно на 17 години затвор на две съдебни инстанции, но обжалва на трета инстанция и присъдата е върната за преразглеждане.

„Труд": Губернатор на ГЕРБ участва в тържествата за Тодор Живков

Областният управител на Софийска област Красимир Живков е в инициативния комитет, който подготвя грандиозните тържества по случай 100-годишнината от рождението на Тодор Живков. Това заяви от трибуната на парламента лидерът на СДС Мартин Димитров, изразявайки учудването си от този ангажимент на губернатора на Софийска област, избран от ГЕРБ.

Тържествата ще се състоят на 7 септември в родния град на Живков - Правец.

Димитров заяви още, че монополите са се развилняли в България със страшна сила, защото виждат, че срещу себе си нямат държава.

„Стандарт": Люти чушки в ракията

Лютата ракия вече не е само в народните песни, а и по пазарите. Нагли търгаши пробутват парцуцата си за първокласна напитка. За да докарат усещането за висок градус, те тъпчат люти чушки в джибрите. С ноу-хауто си вадят повече литри и пестят от захар. Когато човек пие от "лютивката", има усещането, че е купил истинска силна домашна ракия. Щом пари в гърлото, значи е добра, коментират познавачите край сергиите. Хитрината с лютите чушки се прилага не само от частни производители, но и от малки винпроми. Ментето не отстъпва по цена на качествените бутилки. Литърът се продава за около 10 лв. Друг хит са ракиджиите алхимици. Митничари засякоха незаконни казани в мазе в Русе. Собственикът им се оправдал, че не вари парцуца, а прави химически опити за дипломна работа.

„Стандарт": Продадоха "Булгартабак"

"Булгартабак" ще си има нов собственик. Дружеството вече е почти продадено на австрийското "БТ инвест", след като компанията спечели конкурса за приватизация на 79,83% от капитала на "Булгартабак". Това съобщиха от Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол. Вчера малко след 10 часа сутринта АПСК е приела офертата на австрийците на стойност 100,1 млн. евро, която пристигна на 29 август. Така само за 42 часа процедурата пристъпи към следващия си етап. В 15-дневен срок, считано от вчера, агенцията ще проведе преговори с "БТ инвест" и ще изготви приватизационен договор. В същия срок австрийците трябва да представят декларация за произхода на средствата си. След като договорът бъде парафиран, той ще бъде внесен за одобрение от Надзорния съвет на АПСК.

"БТ инвест", зад който стои втората по големина руска банка ВТБ, са единственият кандидат-купувач, достигнал до края на конкурса. Последният доброволно напуснал кораба беше "Бритиш американ табако". Така се стигна до подадената оферта на стойност 100,1 млн. евро. Освен покупната цена, тя включва изкупуване на 5000 т роден тютюн за всяка една от идните 5 години, както и инвестиции от общо 7 млн. лв. за период от 2 години. От агенцията увериха, че няма да последва моментално препродаване на "Булгартабак" от новия собственик, тъй като има забрана за прехвърляне на акции за период от 5 години. За да се гарантира спазването на приватизационните условия, ще бъде направен залог на част от активите на холдинга на стойност 30 млн. евро. Няма запор на акциите на "Булгартабак", а след вчерашната борсова сесия цената на холдинга скочи с нови 3,5%.

„Монитор": Паркинг на половин цена срещу билет за метрото

Половин такса за паркиране в гаражите до метрото ще плащат столичани, ако пътуват в подземната железница. Промоцията ще важи от следващата година, когато се предвижда да бъдат пуснати в експлоатация пет паркинга по протежението на линиите „Люлин" - „Цариградско шосе" и „Надежда" - „Лозенец". В тях се планира да има места за 3020 коли.

„В момента разработваме механизъм, по който ще бъде настроен софтуерът за пропускане на автомобили в паркингите. Планираме да бъдат въведени единни документи за паркиране и пътуване с такива кодове, че шофьорите, които се качат в метрото, да бъдат разпознавани от системата и когато си вземат колите от гаражите, да плащат за техния престой наполовина. Такъв е смисълът на буферното паркиране.

„Монитор": Заплатите по-високи с 6,3%, чиновниците намалели с 13%

Заплатите в частния сектор са се повишили с 6,3% през миналата година въпреки свиването на търсенето на труд, а броят на чиновниците е намалял. Това се казва в отчета на правителството за изминалите две години от управлението му, който бе представен вчера.

Според данните на НСИ тенденцията за ръст на заплатите се е запазила и от началото на тази година. В частният сектор е отчетена средна заплата от 651 лв., като за първото тримесечие на 2011 г. спрямо същото на 2010 г. заплатите нараснаха номинално с 11,7%, а реално - с 6.2%. Работещите на минимална заплата са намалели и към първото тримесечие на 2011 г. те са едва 111 998 души. Повишаването на доходите и растежът и модернизиране на българската икономика до края на мандата пък са на първо място в приоритетите на кабинета до края на мандата му.

„Монитор": Код цикламено в парламента

Под код „цикламено" премина първият работен ден от новата парламентарна сесия вчера. Масово парламентаристките се бяха спретнали с нови тоалети и засукани прически. Няколко от тях обаче бяха заложили на актуалния за сезона цикламен цвят и сякаш бяха излезли от един и същи моден салон. С този цвят костюми се бяха пременили Величка Шопова и Зоя Георгиева от управляващите и опозиционерката Мая Манолова.

Дори и една от стенографките в пленарната зала се бе решила в същия тон. С нов костюм и подкъсена фризура се появи и социалистката Корнелия Нинова.

„Дневник": "Лукойл" ще мотае делата за лицензите

"Лукойл Нефтохим" ("Лукойл") ще използва всички процедурни възможности да протака делата срещу митниците за отнетите лицензи за акцизен склад на рафинерията и базата "Росенец". Това стана ясно при първата среща на юристите на компанията и ведомството в Софийския административен съд днес.

Само няколко дни след отнемането на лицензите рафинерията и терминалът за товарене и разтоварване на танкери получиха съдебно разрешение да работят, докато текат споровете с митниците. Така за "Лукойл" времето, през което се водят делата, е период, през който гарантирано няма да бъдат "безпокоени" от държавата за липсата на задължителните измервателни уреди.

От ръководството вече заявиха, че до края на годината ще успеят да монтират устройствата в рафинерията. Поставянето на уредите на терминала обаче ще отнеме около 3 години, обясни миналата седмица членът на надзорния съвет на "Лукойл Нефтохим" Валентин Златев.

Адвокат на компанията по делата е шефът на Българската петролна и газова асоциация Андрей Делчев.

„Сега": Кабинетът захрани МВР с още 15 млн. от бюджета

Въпреки че е ведомството с най-голям бюджет в държавата и въпреки уверенията на финансовия министър Симеон Дянков, че всички трябва да се вместват в отпуснатите им средства, защото пари няма, МВР за пореден път получи извънредна субсидия от държавата. Правителството вчера му отпусна 15 млн. лв. Допълнителни 7 млн. лв. получи и главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към правосъдното министерство. Така резервът в държавния бюджет за непредвидени разходи се стопява до скромните 48.5 млн. лв.

Жестът към МВР се прави заради просрочени задължения към доставчици, закупуване на техника за отряда за борба с тероризма и за ново звено, което ще работи по престъпления, подсъдни на Специализирания наказателен съд. Съобщението на кабинета не съдържа повече детайли и не става ясно какво точно ще се плаща и как ще се разпределят 15-те милиона за тези дейности. Решението идва броени дни след като МВР се оплака, че дължи 8 млн. лв. на "ЛУКойл България" и те ще се изплащат разсрочено. Тогава Цветанов обяви, че отнемането на лиценза на рафинерията може да застраши националната сигурност. Не е ясно обаче защо тези разходи не са били включени в бюджета на МВР от самото начало, пък и ведомството постоянно приема дарения от горива, включително и от "ЛУКойл".

„Дума": "Булгартабак" на крачка от продажбата

Държавата продаде "Булгартабак" на единствения купувач "Инвест ГмбХ", Австрия, за 100,1 млн. евро. Новината дойде вчера от Агенцията за приватизация. Опозицията обяви сделката за нагласена и призова незабавно да бъде замразена. Освен това тя все още не е одобрена от Надзорния съвет на агенцията. Срокът за сключване на договора е 15 дни от датата на решението за избор. В същия срок купувачът трябва да представи декларация за произхода на средствата си, което е задължително условие за внасянето на проекта на договор в Надзорния съвет.

Сделката е манипулирана и не е в интерес на държавата, обяви Димчо Михалевски от левицата. По думите му само "ще почерпим приватизатора с над 60 млн. евро и това е скандално". Ако трябва да се радваме, трябва да е единствено за това, че купувачът е този, който Бойко Борисов искаше да е, добави Румен Овчаров. Това е грабеж, това е корупция, отсече и Михалевски. Овчаров подчерта, че реалните купувачи само крият имената си под шапката на една руска банка. Депутатът бе категоричен, че става въпрос единствено за български бизнесмени.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини