ЦИК обяви условията за кандидатите на предстоящите местни избори

От Централната избирателна комисия обявиха условията, на които трябва да отговарят кандидатите на предстоящите местни избори.

За общински съветници могат да се кандидатират български граждани, които трябва да са навършили 18 години към изборния ден, да нямат друго гражданство, да не са поставени под запрещение, или да са били лишавани от свобода, да са живели в съответното населено място най-малко през последните 4 месеца, тоест към 22 юни, обясни говорителят на ЦИК Ралица Негенцова, предаде Фокус.

Кандидатите за кметове на общини трябва да имат постоянен или настоящ адрес на територията на съответното населено място, за което ще се кандидатират.

На изборите е допустимо да бъдат издигани и граждани от държави-членки на ЕС, които имат право да бъдат избирани за общински съветници. Те трябва да са навършили 18 години, да нямат българско гражданство, да нямат гражданство в държава извън ЕС, да не са поставени под запрещение, да не изпълняват наказание лишаване от свобода, да имат статут на постоянно пребиваващи у нас, да са живели в съответното населено място най-малко през последните 4 месеца. Те трябва да имат адрес на пребиваване на територията на съответното кметство.

Кандидати могат да бъдат издигани само от партии, коалиции от партии, които вече са регистрирани в ЦИК и след това имат регистрации в съответните ОИК. Кандидатите могат да участват в съответния вид избори в общи листи. Не може да бъдат издигани кандидати самостоятелно от партии, които са в състава на коалициите.

Инициативните комитети за издигане на общински съветници могат да предлагат само на едно лице-кандидат. Инициативни комитети не могат да правят кандидатски листи на повече от един кандидат.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини