Пуснаха тока на "Горубсо", след платени над 100 хиляди за ток

След като ЕВН спря принудително тока на "Горубсо Мадан" заради неплатена сметка, миннодобивната компания плати дължимото и нормалното й електрозахранване беше възстановено. От ЕВН посочиха, че дължимата сума за ток била "шестцифрена", но не могат да я назоват поради търговски договорености между двете дружества. 

От вчера следобед на "Горубсо" се подава ток при почасов режим. Планираше се подаването да се спира за по 3 часа, след което в продължение на 2 часа отново да се възстановява. От електроразпределителното дружество посочиха, че ръководството на предприятието е било предупредено за въвеждането на режима още на 16 август. За предстоящите изключвания са уведомени предварително и съответните институции, в това число пожарната и "Гражданската защита".

Това не е първото за годината просрочване на плащанията на сметките за ток, допълниха от енергийната фирма. През април също беше наложен за кратко режим на тока и сметката е била платена.

"Горубсо Мадан" АД е собственост на "Интертръст холдинг" АД, което притежава и 90% от акциите на ОЦК в Кърджали. В него се добиват и преработват оловно-цинкови руди и концентрати, които се преработват в оловно-цинковия комбинат.

ОЦК отчете 39% спад на производството на олово, след като регионалната инспекция за опазване на околната среда в Хасково наложи заповед за спиране на производството на олово от концентрати.

За първото полугодие на заводът е на загуба от 153 хил. лв., а за последните 12 месеца акциите му поевтиняват с 28% до 8,199 лв./бр. и 69 млн. лв. пазарна капитализация.

Източник: kardjali.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини