Дянков: Отлагаме еврото. Вестниците в събота

„Стандарт": Дянков: Отлагаме еврото

България ще отложи преговорите за присъединяване към еврозоната, докато не стане ясно как ще бъде решена кризата със задлъжнялостта и разклащането на икономиките на страните членки. Това заяви пред Ройтерс финансовият министър Симеон Дянков. По думите му е важно да се види как еврозоната ще стабилизира Гърция и как ще се хармонизират данъците. "Затова ние няма да стартираме преговори за присъединяване към чакалнята на еврото през есента. Като цяло намеренията ни не са се променили, но конкретната дата за приемането на единната валута се измества към 2015 г. - обясни вицепремиерът и допълни: - Кризата в Гърция и в други държави ни направи предпазливи по отношение на "клуба", в който искаме да се присъединим, както и последиците от евентуалното ни присъединяване." Като друг проблем за страната ни, която има най-ниските данъци в ЕС, финансовият министър подчерта френско-германската идея за хармонизиране на нивата на данъците в еврозоната. "Подобно решение няма особен смисъл от икономическа гледна точка", категоричен бе Дянков.

„24 Часа": „Росатом" потвърди, че ни съди за неплащане по АЕЦ „Белене"

Русия официално потвърди, че е завела иск срещу страната ни в международния арбитражен съд в Париж, съобщава на интернет страницата си държавната енергийна корпорация "Росатом".
Искът е за 58 млн. евро и е заради неизпълнени от страна на НЕК плащания по проекта АЕЦ "Белене".
В съобщението се повтаря значителна част от информацията на РИА „Новости" от вчера.

„Новинар": НДСВ издигна Каролев за кмет на София

Владимир Каролев е кандидатът на НДСВ за кмет на София. В петък кандидатурата му бе одобрена единодушно от Националния съвет на партията. „Очаквайте интересна кампания с много хумор и директност", обеща Каролев. Той си постави за основна цел спечелването на максимален брой общински съветници от НДСВ в градския парламент. По време на кампанията си той щял да разчита на доброволци и съмишленици.
Доброто представяне на НДСВ на местния вот е единствената и първостепенна задача на партията, заяви лидерът на жълтите Христина Христова. Тя отбеляза, че политическата атмосфера е силно повлияна от прилагането на полицейски методи и допускане на полицейско насилие. Според Христова се нарушават основни правила на полицейската дейност, а над стопанските субекти, които нарушават закона, има политически чадър.

„Дума": Плашат с бомба Столична община

Женски глас се обади вчера в 12,50 ч. в Столична община и заплаши, че в сградата е заложена бомба. Сигналът за взривното устройство стана причина всички служители в общината да бъдат евакуирани по спешност. Екипи на полицията проверяваха сградата, за да установят дали сигналът е фалшив. Кметът на София Йорданка Фандъкова пък заяви, че работата на общината нямало да спре, тъй като на разположение имало и други сгради.
ДУМА припомня, че през 2010 г. служителите в Столична община трябваше да напускат сградата три пъти заради бомбени заплахи. Краят на миналогодишната поредица от съобщения за взривни устройства бе през ноември. Само преди няколко седмици, на 24 юни, сигнал за бомба прекъсна заседанието на СОС точно когато трябваше да се обсъдят финансовите резултати на общинските дружества.

„Труд": Яна танцувала с издирван за убийството й

Двама мъже на 34 години са заподозрени за убийството на Яна Кръстева в Борисовата градина. Това стана ясно на пресконференция в СДВР, където министър Цветан Цветанов, шефът на столичната полиция Валери Йорданов и директорът на Института по психология на МВР Неделчо Стойчев обявиха, че жестокото престъпление е разкрито.
Трупът на 28-годишната жена бе открит на 10 юли. А един от заподозрените за убийството дори е танцувал с Яна във фаталната вечер.
Късно вечерта в четвъртък излязла ДНК експертиза на 34-годишния Пламен Иванов Трифонов, който бе задържан в сряда. Анализ на косми, открити на мястото на убийството, доказали, че арестуваният има общо с убийството на Яна. Той бил подложен и на детектор на лъжата и не успял да го издържи. Но засега отказвал да дава обяснения.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини