“Балкански синдром” завладя Широка лъка

На 15 и 16 юли 2011г. в Широка лъка се проведе Детски приказен фестивал като заключителен етап от Лятна театрална академия за деца в риск. Тя се организира и  провежда  за  девета поредна година  за деца в неравностойно положение от дома за сираци „Катя Ванчева” в Широка лъка. Основната цел на проекта е с помощта на изразните средства на театъра – слово, музика и танц, да се допринася за личностното развитие, изграждането на трайни социални умения, възпитанието в толерантност, креативност и дисциплина на деца лишени от родителска грижа. Ръководител и организатор на проекта е театралната режисъорка Елена Панайотова, а основен спонсор е аглийският бизнесмен Адам Бейджър, един от най-големите чужди дарители на домове за сираци  в  България.

За пръв път специална покана за участие  в  академията  получиха младите театрали на ГПЧЕ „Христо Ботев” гр. Кърджали. Те се включиха във фестивала с представление на тяхната последна постановка „Балкански синдром” по Ст. Стратиев, която изнесоха вечерта на 15.юли в читалището на Широка лъка пред участниците във фестивала - деца в неравностойно положение и местната публика. С младежки ентусиазъм и плам младите кърджалийци представиха комедията, разкриваща традиционни балкански нрави и страсти  и очароваха  публиката.  Малките деца  бяха особено развълнувани от срещата с  батковците и каките – актъори  и  бързо станаха техни  приятели и верни фенове. Гостуващите актъори, сред които и Мая Бежанска,  студентите  от Нов български университет, които през последните 3 седмици са обучавали децата от дома, режисъорката   Елена  Панайотова, главният спонсор на проекта и гостуващите чуждестранни туристи също не  скриха задоволството си от прекрасната, талантлива игра на възпитаниците на театралното студио от езиковата гимназия.

На 16 юли 2011 г. в двора на училището, на открита сцена,  създадена от деца и артисти се проведе Детски Приказен Фестивал, който взеха участие  общо 150  деца от други домове и училища  от Девин, Смолян, Пловдив, Гоце Делчев, Хасково, Панагюрище, както и ученици от Холандия.  Младите  ботевци  също участваха със свое представяне – драматизация по китайската народна приказка „Синята роза”. Показвайки отново своя театрален талант те успешно се вписаха в цялостния спектакъл от музика и танц и омагьосаха публиката с играта си. С желание и ентусиазъм се включиха в общата еуфория, обхванала всички участници и импровизирано участваха в заключителните танци и изпълнения наравно със своите нови малки приятели и фенове.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини