Китница вдига голям събор

На 10 юли в неделя в ардинското село Китница ще се проведе традиционният събор-мевлид. Той се организира с подкрепата на местното кметство и джамийското настоятелство. Традицията е от 7-8 години. Това съобщи кметът на Китница Сали Мюмюн. Той уточни, че в двора на джамията молебен за здраве и берекет ще отслужат имами от района и село Долни Воден, община Асеновград. Религиозният обред ще започне в 10 часа. След отслужването на молебена ще бъде раздаден курбан. Местният майстор Мюмюн Садеттин ще приготви 14 казана кешкек – варено жито с телешко месо, за да нагостят всички, уважили обичая. Това, коеот остане, ще се раздаде на хората за вкъщи.

В рамките на събора ще се проведе турнир по крос, шахмат и борба. За победителите са осигурени парични награди от местното кметство..

Очакваме около 1000 души. Канят хората от цялата област. Идват и много изселници от Турция. Правят дарения. Шабан Рамадан, изселил се през 1989 г. в Инегюл, Бурса, е донесъл от Турция 120 кг. жито, казва кметът на Китница.

Гост на  традиционния събор-мевлид ще бъде зам.-кметът на община Ардино Изет Шабан.

Гюнер Шукри

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини