Легионери се сражаваха на Перперикон

С грандиозен спектакъл „Битката  за Перперикон” завърши Единайсетият международен фестивал на  изкуствата „Перперикон”. Във възстановката  участваха  Римската кохорта от Свищов и майсторите на бойните изкуства от „Багатур” Стара Загора.На фона на естествения  декор на планината стотиците участници в хепънинга   успяха  да съпреживеят събития, случили се преди повече от две хиляди години.

             Зрителите присъстваха на  изключителния концерт на  хор „Юлангело”, който изпълни  ортодоксална музика. След това невероятно изживяване , следва  и друго.На финала  в подножието на Скалния  град, където ще бъде изграден бъдещият Посетителски  център,балет „Арабеск  представи спектакъла „Нестинарка.

          Наградата за принос  в развитието на българската и  европейската култура получи Симеон Пешов, генерален директор на „Главболгарстрой” АД. Решението на Сдружението „Перперикон Мелпомена” обяви неговият съпресдседател  Петър Савчов и директор на  фестивала.

     „Сребърен Перперикон”бе присъден на  фирма „Болкан минерал енд майнинг” в лицето на Алекс Нестор – директор корпоративни и външни отношения. Церемонията по традиция се състоя в тронната зала  на Двореца –светилише на тракийските царе.

  „Изключително съм горд да връча тази награда на г-н  Пешов. За първи път тя не се дава на културен деец или учен, а на човек, който подпомага културата. По този начин искаме да дадем добър пример и да стане ясно, че нашата държава има много неща, но преди всичко богато културно наследство, което сме длъжни да опазваме за бъдещето.Българи е сред трите страни в света с най –много паметници на културата, това е нещото, на  което трябва да заложим. С активната си дарителска  дейност Симеон  Пешов  заслужава в пълна степан да носи пръстена  на древния  меценат на  изкуството Птолемей”, каза в приветствието си проф. Н. Овчаров- един досегашни носители на приза.

      Симеон Пешов. е председател на УС на “Главболгарстрой” АД. От 2003 е  председател на Българската строителна камара. Фирмата е известна със своята социална  дейност, направила е много дарения за възстановяване на  културни паметници.

         Със съдействието на  “Главболгарстрой е изграден паметникът на Васил Левски в Кърджали и е  възстановена  средновековната църква „Св. Йоан Предтеча” в кв. Веселчане в града.Направени са дарения за изграждане на храмове в родопските села Неделино и  Старцево, фирмата е подпомогнала ремонта  на църквата  „Христос Спасител” в Москва и  сградата на българската църква в руската столица, предоставила е средства за  реставрация на Атонския  манастир „Св. Георги  Зограф”,за сградата  на Етнографския музей в  с. Белчин, Самоковско,  лично С. Пешов е дарил пари за  храма  „Св. Петка” в родното му село.

     „Да получиш такава награда на такова свято място е изключително голяма  радост и гордост, вълнение, признание, но и задължение. И гледайки на изток се моля да ми се сбъднат всички мечти, които имам за възстановяване на подобни паметници по нашите земи. Желанието ми е това, на което днес присъстваме, да се случи скоро и на  голямата  почти 9 дка древна  крепост „Цари Мали град” край родното ми с. Белчин”, сподели    Симеон Пешов.

       Досега носители на Златния „Перперикон” са проф. Стефан Данаилов, Йълдъз Ибрахимова, акад. Светлин Русев, проф. Николай Овчаров, Асен Шопов, Харолд Пинтър, проф. д-р Марко Семов, акад. Антон Дончев, скулптора Вежди Рашидов, сега министър на културата, примата на българската поп - музика Лили Иванова и др.

     Фестивалът „Перперикон” тази година  се организира по проект, защитен пред Министерството на културата. Генерален спонсор на събитието е "Главболгарстрой Холдинг" АД и Болкан Минерал енд Майнинг. 

     В продължение на шест дни, от 20 до 25 юни, кърджалийската публика успя да види водещите постановки „Зимна приказка” на  "Сфумато" и "Тримата мускетари" на театър София  с участието на Калин Врачански и други  звезди от телевизионния  сериал „Стъклен дом” . Представлението  накара  публиката, изпълнила залата до краен предел,  да съпреживее вярното  до смърт приятелство от времето на Дюма. В Кърджали пристигна и ученикът на Марсел Марсо Герасим Дишлиев с моноспектъкъла  „Монолог с куфар”. Гостува и  Траян Георгиев  от Македония. С голям  успех премина и представлението „Татул” ДТ Габрово.

         Навръх Еньовден в двора на музея  звучаха стихове от новата книга „Самодивски клади” на д-р Йорданка Господинова. Концерт "Ренесансова и барокова музика”предсави  ансамбъл "Афетуозо”

  Ирина Ангелова

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини