44 души загинаха при самолетна катастрофа в Русия

44 души загинаха при катастрофа на самолет Ту-134 в северозападна Русия. 8 души са оцелели. Те са настанени в болница, като състоянието на седем от тях се определя като изключително тежко. По последни данни в самолета е имало 52 души - 43-а пътници и деветчленен екипаж.

Самолетът на компанията Русеър пътувал по маршрута Москва-Петрозаводск и се разбил на около 1 км от летището на Петрозаводск.

Намерени са черните кутии на машината, техническото им състояние се установява.

Една от възможните причини за катастрофата е 5-секундно прекъсване на захранването към светлините, очертаващи пистата за излитане и кацане, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на председателя на комисията за гражданска защита в Карелия Николай Федотов.

При заход за кацане в условията на гъста мъгла екипажът на самолета се отклонил на около 150-200 метра надясно от трасето за заход към пистата за кацане. Диспечерът на летището наредил на екипажа да направи втори заход. В този момент самолетът закачил минаващия успоредно на автомобилен път електропровод, като по този начин за няколко секунди било прекъснато захранването на сигналните светлини на пистата. Малко след това, при липса на ориентация заради прекъснатото електрозахранване, самолетът закачил върховете на крайпътните дървета и паднал върху пътното платно. При удара в земята самолетът смазал лек автомобил, който спасителните екипи намерили затиснат под фюзелажа, съобщава БТА.

Засега не е известно дали има жертви в смазания от самолета автомобил. Според очевидци, пристигнали на мястото на катастрофата, телата на загиналите били пръснати на голяма площ, в това число и по изорания от падането на самолета път.

Самолетът е бил собственост на компанията "Русеър" и бил пуснат в експлоатация преди 31 години, предаде Франс прес, като се позова на агенция "РИА новости".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини